instant fap

Koji je vaš omiljeni slatkiš?

Koji je vaš omiljeni slatkiš?

ako bi većina osoba vjerovatno rekla da baš njihova mama sprema najbolji kolač na svijetu, u različitim zemljama to podrazumijeva različite slatkiše.

Predstavljamo vam omiljene deserte sa svih meridijana, piše B 92.

 

Ćurosi, Španija

 

Foto: Matt Biddulph/ Flickr.com

Ćurosi predstavljaju prženo tijesto, slično onom za krofne, ali u vidu dugačkih traka. Posipaju se cimetom i šećerom i umaču u toplu čokoladu.

 

Karamela od javorovog sirupa, Kanada

 

Foto: Vidya Crawley / Flickr.com

Kanada je vjerna svojim receptima koji uključuju javorov sirup. Ova karamela je ukusan sirup, koji se potom stavlja na hladnu površinu (po mogućstvu snijeg), zajedno sa štapićem ili viljuškom. Jede se poput lizalice. Popularna je u Kvebeku, Ontariju, Novom Brunsviku i severnom dijelu Nove Engleske.

 

Pavlova, Australija

 

Foto: Natasha d.H / Flickr.com

Porijeklo jedne od najpopularnijih torti na sveijtu potpuna je misterija, a stanovnici Australije i Novog Zelanda odavno se spore oko toga.

Pavlova je slatki “puslica” desert prekriven umućenim šlagom i svježim voćem.

Naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj koja je bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu dvadesetih godina prošlog vijeka.

 

Tiramisu, Italija

 

Foto: Raffaele Diomede / Flickr.com

Ovaj čuveni desert pravi se od piškota umočenih u kafu ili liker i umućene mješavine jaja, šećera i maskarpone sira. Tradicionalno se ukrašava kakaom.

Vjeruje se da je kolač osmišljen šezdesetih godina prošlog vijeka u restoranu Le Beccherie u Trevizu.

Iako je taj restoran zatvoren početkom ove godine, dobar tiramisu sada možete naći širom svijeta.

 

Dulche de leche, Južna Amerika

 

Foto: Claudia_midori / Flickr.com

Ovo je divna, kremasta i pomalo ljepljiva poslastica koja se pravi zagrijevanjem kondenzovanog mlijeka sve dok ne dobije konzistenciju karamela.

U doslovnom prevodu znači “slatkiš od mlijeka”. Služi se uz palačinke, sve vrste peciva, kolačiće, ili se čak stavlja u sladoled.

 

Kjurteskalač, Mađarska

 

Foto: Alpha / Flickr.com

Kjurteskalač je mađarski desert koji se sprema još od srednjeg vijeka. Napravljen je od slatkog tijesta koje se tanko razvlači i obmotava oko šipke za pečenje i posipa kristal šećerom. Peče se na roštilju i premazuje otopljenim puterom dok korica ne postane zlatno smeđa. Tokom procesa pečenja, šećer na površini se pretvara u karamel, a služi se i sa cimetom i orasima.

 

Vafli, Holandija

 

Foto: Joy / Flickr.com

Ukusni vafli prave se od dva sloja tijesta sa karamelom u sredini. Prodaju se na ulicama i gotovo redovno dobijaju uz kafu ili čaj u kafićima.

 

Puding od pirinča i manga, Tajland

 

Foto: Azchael / Flickr.com

Tajland može da se pohvali izuzetnim specijalitetima, ali tradicionalni puding od pirinča ne smijete zaobići. Riječ je o kombinaciji pirinča, kokosa i tropskog voća koja predstavlja idealan završetak svakog tajlandskog obroka.

Koji je vaš omiljeni desert?

 

KOMENTARI