Koji sapun je najbolji izbor za uništavanje virusa?

HomeMagazin

Koji sapun je najbolji izbor za uništavanje virusa?

Parfemi i osvježivači prostora mogu uzrokovati ozbiljne probleme

Koji sapun trebate kupiti kako bi se zaštitili od SARS-CoV-2 (koronavirusa)?

Javile su se (još početkom pandemije, op.pr.) tvrdnje kako je sapun koji ima pH vrijednost kao koža – blago kiselu 5.5, bolje štiti od virusa. To nije tačno – taj sapun samo manje isušuje kožu, ali svaki sapun je dobar za temeljno pranje ruku u cilju zaštite od SARS-CoV-2, ali i drugih respiratornih virusa, poput virusa koji izazivaju gripu ili prehladu.

Naime, nije pH vrijednost – kiselost ili baznost – to što ubija infektivne čestice.

Virusi se obično sastoje od malog paketa nasljednog materijala – dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) ili, češće ribonukleinske kiseline (RNK), preko kojeg, otimajući DNK naših ćelija, stvaraju svoje komponente. Taj njihov nasljedni materijal se nalazi okružen kapsulom koja je građena od nešto bjelančevina i molekula masti, piše blog Quantum of Science.

Sve što može razdvojiti molekule masti – može i uništavati ovaj virus. To su sapuni, pa i tečni sapuni, zatim deterdženti za pranje veša, deterdženti za suđe.

Sve ove tvari formiraju micele od svojih molekula. Micele su sferične grupacije molekula sapuna i deterdženata koje se formiraju prema odlikama dijelova tih molekula. Tako molekule sapuna i deterdženata imaju dio molekule koji “voli vodu” – hidrofilan je i taj dio se okreće prema vodi, u kojoj peremo ruke, veš i suđe. Drugi dio ove molekule je hidrofoban, “bježi od vode” i njega privlači molekula masti – masna mrlja na odjeći, na suđu, ili, pak, molekula masti iz kapside virusa.

Tako kada nasapunamo ruke, ovaj hidrofobni dio se zakači za virus i što više trljamo i sapunamo ruke, to se kapsida virusa više raspada. Zato moramo prati ruke temeljito i najmanje 20 sekundi.

Što se tiče korištenja tečnih sapuna – oni imaju svojstvo da ubijaju viruse na ovaj način, ali pošto u tim bočicama ima i vlage, ako predugo stoji, postoji mogućnost da se kontaminiraju, pa je ipak bolje koristiti čvrsti, najobičniji sapun.

Alkohol uništava virus tako što se u njemu otapaju molekule masti te je stoga efikasno sredstvo zaštite iako alkoholi ne formiraju micele.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0