instant fap
NaslovnicaMagazin

Koju hranu nutricionisti redovno kupuju: Ovih šest namirnica uvijek su na popisu

Koju hranu nutricionisti redovno kupuju: Ovih šest namirnica uvijek su na popisu

Pitate se koje biste namirnice trebali nabaviti danas u trgovini?

Ideje nude stručnjaci nutricionisti kako bi vam olakšali odlazak u prodavnicu po hranu koju organizam voli.

Grah u konzervi

Radi se o zdravoj namirnici koja je puna vlakana i biljnih proteina, a ne sadrži so.

Zamrznuto bobičasto voće

Voće je zdravo to svi znamo, a lako se koristi za pripremu gustog napitka ili kao dodatak doručku ili palačinkama.

Hljeb sa žitaricama

Žitarice će ponuditi malo šećera, ali puno proteina za razliku od običnog hljeba.

Konzervirano kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko odlično će poslužiti za dodavanje okusa i kremastog efekta jelu, a bez korištenja mliječnih proizvoda.

Jaja

Jaja su puna nutrijenata, a svako će jelo učiniti bogatim i držati vas sitim dugo vremena.

Ljuti umak

Znamo da je ljuta hrana i zdrava, a ovakav umak će svakom jelu dati posebno bogati okus.

U kojim namirnicama pronaći koje vitamine i minerale?

U borbi protiv upala ključnu ulogu imaju i vitamini C, D i E te minerali poput cinka, kalcija, bakra.

Koji su najbolji izvori vitamina i minerala?

Ako ste u potrazi za namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima, evo gdje ih, prema preporukama nutricionista, potražiti:

Prehrambeni izvori cinka: ostrige, govedina, rakovi, puretina, tuna, iznutrice, soja, sjemenke tikve, sir, grašak.

Prehrambeni izvori E vitamina: biljna ulja, posebno od pšeničnih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja i neki mliječni proizvodi (margarin i mlijeko).

Prehrambeni izvori vitamina C: razno voće i povrće, prije svega šipak, crna ribizla, trešnja, limun, narandže, mandarine, lisnato povrće, paprika, kupus, paradajz, krompir.

Prehrambeni izvori D vitamina: plava i masna riba poput lososa, skuše, tune, žumanci, kvasac, goveđa jetra, sirevi.

Prehrambeni izvori bakra: iznutrice, plodovi mora, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke, šampinjoni, mahunarke, piletina…

Prehrambeni izvori kalcija: mlijeko i mliječni proizvodi, tofu, srdele, zeleno lisnato povrće, mahunarke.

Šta sa vlaknima i proteinima?

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju tjelesne mase i hrana su za dobre bakterije u našim crijevima koje učestvuju u imunološkom sistemu i borbi protiv štetnih organizama.

Prehrambena vlakna pomažu u regulaciji pritiska te regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.

Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke te cjelovite žitarice (integralna riža, zob, proso, ječam…) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa od rafiniranih, tj. prerađenih (bijela riža, bijela tjestenina, bijela peciva…).

Proteini su hranjive tvari za izgradnju naše mišićne mase.

Ako ste prehranom i vježbanjem izgradili dovoljno mišićne mase, ona može pomoći u borbi protiv bolesti i infekcija jer će služiti kao rezerva proteina kada se aktivira imunološki sistem.

Stoga kao izvore proteina u prehrani birajte namirnice poput mesa peradi, ribe, jaja, mliječnih proizvoda poput probiotičkog jogurta, svježeg kravljeg sira, mahunarki, orašastih plodova…

KOMENTARI