Kolinda objavila kandidaturu: Obećavam Hrvatima u BiH da ću posebno brinuti o njima

HomeVijestiRegion

Kolinda objavila kandidaturu: Obećavam Hrvatima u BiH da ću posebno brinuti o njima

Akcija u BiH: Policija mu došla na vrata zbog komentara na Facebooku

Aktuelna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u velikoj dvorani Matice hrvatske službeno je najavila kandidaturu za predsjedničke izbore na koje će izaći kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice.

“Zato što vjerujem u Hrvatsku” slogan je kojeg će u svojoj kampanji isticati kandidatkinja HDZ-a i aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Svoj polusatni govor pred prepunom dvoranom u Matici hrvatskoj, često praćen i prekidan aplauzom prisutnih, Grabar-Kitarović započela je pozdravom “Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dragi prijatelji” te objavila kako najavljuje svoju službenu kandidaturu nakon pet godina obnašanja dužnosti hrvatske predsjednice.

Grabar Kitarović je poručila kako je u svoj prvi mandat ušla s vjerom u potencijale Hrvatske te njezino napredovanje prema najsnažnijim europskim državama.

Kazala je kako je tokom svog mandata ukazivala na društvene probleme, otvarala javnu raspravu o njima te nudila svoja rješenja te kako sada traži povjerenje za drugi mandat. 

Zahvalila se posebno HDZ-u, Andreju Plenkoviću kao predsjedniku HDZ-a i članovima na snažnoj potpori, kako je rekla, koju joj pružaju za novi mandat.

“Predsjednik mora biti jamac temeljnih načela i vrijednosti naše demokratske države, uvijek iznad svakodnevne politike”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ocijenila je kako  Hrvatska danas ima najviši međunarodni ugled od svog osamostaljenja te kako to treba iskoristiti za rast gospodarstva i životnog standarda hrvatskih građana.

Posebno je ukazala na gorući problem iseljavanja i demografskog deficita, ocijenivši kako je ponovno uspostavila veze između hrvatskog iseljeništva i matične domovine te pružila potporu Hrvatima u BiH te hrvatskim manjinama u drugim državama.

“Sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo tretirala sam jednako negativno, znajući da takvim režimima nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iako sam zbog toga bila napadana, od takvog stava neću odstupati”, poručila je Grabar-Kitarović.

Poručila je kako će nastaviti raditi na sigurnosti hrvatskih građana, državnih granica i teritorija te štititi ulogu Hrvatske vojske i policije.

“Plaće mogu i moraju rasti, nema razloga da prosječna neto plaća u Hrvatskoj uskoro ne bude 7.500 kuna (1.000 eura)”, poručila je.

“Hrvatska nije neka mala zemlja, Hrvatska nije region, Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svim drugima”, kazala je i dodala:

Hrvati Bosne i Hercegovine ostaju moja posebna briga, to im obećavam. Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti. Hrvati su jamac opstojnosti i europske budućnosti Bosne i Hercegovine.”

Kandidaturu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj koji bi se trebali održati u prosincu/decembru ove godine istaknulo je 15-ak kandidata.

Uz Kolindu Grabar-Kitarović, provedene ankete najviše šanse daju kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, neovisnom kandidatu Miroslavu Škori, a svoje kandidature su istaknuli i Anto Đapić, Vlaho Orepić, Dalija Orešković i dr. 

Kako bi krenuli u kampanju i utrku za predsjednika Republike Hrvatske, svaki od kandidata trebat će prikupiti najmanje 10.000 potpisa hrvatskih građana.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0