Kome će da zvone školska zvona?

HomeLokalne temeOstalo

Kome će da zvone školska zvona?

Sana u Prijedoru opada: Još kritično u naselju Gomjenica

U čak 121 područno odjeljenje u Republici Srpskoj ove školske godine nije upisan nijedan prvačić. A u 81 školi upisan je samo po jedan učenik. Apstraktna brojka, ali pokazuje ogroman problem sa natalitetom.
Apstraktna brojka nije Mihajlo Božičić, koji je jedini učenik u područnom odjeljenju u Krivaji. Dobar i veseo učenik, koji voli svoju školu i učiteljicu, ali kojem je želja da ne sjedi sam u klupi. Koji bi volio da s nekim dijeli užinu na odmoru.

Prazne škole preteča su praznih sela. Demografi samo potvrđuju očigledno, da je ovo posljedica smanjenog nataliteta. Uzroci su razni, ali u svakom slučaju postajemo sve starije društvo. I nije problem sela samo migracija u gradove. Trend je takav da se ta stepenica preskače, pa se odmah odlazi preko granice.
Da li je kasno ili nije da se nešto preduzme, to sad i nije pitanje. Važno je konačno početi preduzimati.
Pitanje nataliteta ne treba da ostane samo na nekakvim strateškim i akcionim planovima, silnim dokumentma velikih imena, a male realne važnosti. Već da se pitanjem demografije počnemo baviti kao ključnim problemom društva. Koji traži hitno rješenje.

infoprijedor

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0