Komemorativna sjednica povodom preranog odlaska Benjamina Ključanina

Homeinmedia danas

Komemorativna sjednica povodom preranog odlaska Benjamina Ključanina

Benjamin Ključanin preuzeo Podgrmeč

U 49. godini života nas  je zauvijek napustio nekadašnji igrač i dugogodišnji trener NK Podgrmeč Benjamin Ključanin.  

Komemorativna sjednica u povodu njegovog preranog odlaska biće održana danas u 15 sati u sali Kino „Sana“.

Sansku čaršiju je pogodila tužna vijest da nas je zauvijek u 49. godini života napustio Benjamin Ključanin, bivši igrač i dugogodišnji trener NK Podgrmeč i uspješan poslovni čovjek.

Preminuo je u Njemačkoj nakon dugotrajne borbe sa opakom bolešću. Nažalost, za razliku od mnogih sportskih i poslovnih, ovu bitku nije dobio.  Beno je svoj Sanski Most uistinu volio i odužio mu se na sportskom i  društvenom planu.

Volio je svoje sugrađane, a voljela je i čaršija njega i, slobodno možemo reći, faliće mnogo posebno generacijama nogometaša koje je trenirao, a koji su ga od milja zvali Šefe.

Benjamin Ključanin za NK “Podgrmeč”  bio je vezan posljednjih 17 godina i za svoj voljeni klub je, kako je znao reći, dao i srce i dušu. U najstarijem sanskom sportskom kolektivu je i započeo igračku karijeru koju je morao prekinuti zbog teže povrede. U početku od 2000. do 2003. godine vodio je juniore Podgrmeča i dva puta osvoji prvenstvo Omladinske lige USK.

Na mjesto šefa stručnog štaba Podgrmeča prvi put dolazi početkom 2003. godine. a za veoma kratko vrijeme je postao i ljubimac navijača. Naime, iste godine osvaja šampionsku titulu u Drugoj nogometnoj ligi i uvodi Podgrmeč u viši rang takmičenja.

U Prvoj ligi se uspješno takmičio tri godine, ali zbog reorganizacije ove lige, Podgrmeč se ponovo vraća u drugoligaško društvo. Ključanin sa Podgrmečom  2007. i 2008. godine ponovo osvaja šampionske titule, ali oba puta su kobne bile kvalifikacije za ponovni ulazak u federalnu Prvu ligu. Pod njegovim vodstvom sanski drugoligaš je više puta bio i  i osvajač KUP- BiH za područje Unsko – sanskog kantona. Najveći uspjeh sa Podgrmečom je plasman među osam najboljih ekipa u KUP-u BiH i taj rezultat se uzima kao najbolji u bogatoj historiji kluba.

On je u jesenjem dijelu prvenstva sezone 2019/20 sa Podgrmečom osvojio drugo mjesto Druge lige FBiH Zapad, ali je drugi dio šampionata odgođen zbog pandemije corona virusa i tako je izgubio veliku šansu da najstariji sanski sportski kolektiv ponovo vrati u prvoligaško društvo. Treba istači, da je Ključanin jedini sa područja Unsko – sanskog kantona posjedovao UEFA PRO licencu i jedan od tridesetak trenera u Bosni i Hercegovini koji posjeduje ovu vrijednu trenersku diplomu.

Diplomski rad pripremao je 2007. godine u njemačkom bundesligašu FC “Karlsruhe”  gdje je mjesec dana proveo na stažiranju. U dva navrata  uspješno je sa klupe vodio i bihaćko “Jedinastvo”, a bio je i selektor reprezentacije USK U-21. Sanski Most je izgubio velikog čovjeka. Iza njega su ostali roditelji Ismet i Ismeta, te  supruga Edina, kćerke Hena, Zara i sin Arman. Njegovoj porodici upućujemo iskreno saučešće. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0