instant fap

Komentar na ”Kuku lele ode krava i tele 4”

Poštovani g-dine Brandić,

nijazČitajući Vaš tekst ”Kuku lele ode krava i tele 4” skoro da sam se razočarao u mlade ljude S. Mosta. Znam da mi Vi ne trebate biti mjerilo ali trenutno imam takav osjećaj. Naime, o čemu se radi. Vaše pisanje u navedenom tekstu je politikanstvo od kojeg niko u S. Mostu nema koristi, čak ni vi sami a ni sama SDA. Islamsko je pravilo a prema hadisu našeg Poslanika s.a.v.s. da se musliman ne smije baviti beskorisnim poslovima. A vi ste građanima S. Mosta ponudili tekst koji zadovoljava kriterije turskih sapunica. Dragi Enese, halali, izvini, kako hoćeš ali, to nam stvarno ne treba.

Stanje u S. Mostu je takvo da danas prema zvaničnim podacima Službe za financije dug Općine prema bankama iznosi 4.718.450,00 KM. Na ovu cifru se još mora dodati i garancija za 608.821,00 KM uzetih kredita od strane javnih poduzeća. Također, primjetio sam da na dugoročni kredit od 1.998.649,00 KM nije izračunata kamata, koja je u najboljem slučaju oko 600.000,00 KM (35 godina otplata). Kad na ovo dodate potraživanja firmi, sudske tužbe, onda je stanje još gore. Procjenjujem da u najboljem slučaju S. Most ima oko 8.000.000,00 KM obaveza, a to je strašno loše i dugoročno može dovesti do kolapsa općinskog budžeta.

Kako bi se gore navedeno stanje riješilo svi moramo dati svoj maksimalni doprinos, kako načelnik tako i vijećnici a posebno SDA koja ima većinu i time najveću odgovornost, da pod svaku cijenu ta zaduženja smanjimo na zadovoljavajući nivo. Taj zadovoljavajući nivo prema ekonomskim stručnjacima je manje od 20% iznosa budžeta. Što znači da trebamo sva dugovoanja spustiti ispod 2 mil. KM. Priznaćeš da nas čeka težak posao. Ne znam planiraš li šta raditi na ovom problemu. Mi u SBB-u planiramo ozbiljno raditi na ovom problemu i, uvjeren sam, zajedno sa načelnikom i ostalim vijećnicima iz svih političkih partija u sljedeće 4 godine postići taj cilj. Ovo ćemo postići ako, kako kaže uvaženi Nedim Biščević – vijećnik SDA, ostavimo partijske knjižice po stranni i udružimo snage i radimo zajedno. Naveo sam g-din Biščevića jer sam vidio njegovu iskrenost prilikom njegovog obraćanja.

Zašto Vam ovo pišem. Vrlo jednostavno, Vi ste mlad čovjek koji tek treba da stiče radna iskustva,  usavršava se, nadograđuje, daje doprinos zajednici, bude uzor drugima, privređuje, međutim, Vi ste se odlučili baviti onim stvarima koje nemaju nikakvog pozitivnog efekta na stanje u S. Mostu. Čim prije pređete na kolosjek požrtvovanog rada za dobro zajednice (džemata) bolje za sve a i po Vas lično, a Bogami i po stranku u čije ime pišete. Nisam siguran da birači takve vole. Kako bi rekao Hasan Basri: ” Prazne želje su uništile svijet. Govora ima, ali djela malo; vjerovanja postoji, ali čvrstog uvjerenja nema…” Hasan – EL-Basri.

Ovaj poziv, naravno, nije adresiran samo na tebe lično nego i na sve druge mlade, obrazovane ljude S. Mosta, posebno one izabrane u Općinsko vijeće da steknu naviku požrtvovanog rada, privređivanja i takmičenja u dobru.

Neko je za državu BiH dao život, neko je prolio krv i znoj, na nama je samo da se odreknemo nekih materijalnih stvari i da radimo, a to je, priznaćeš, daleko manje nego što su drugi dali.

Nastavak o ”prostituciji” političkih stranaka, molim te, nemoj pisati jer će to biti nastavak nepotrebne sapunice koja građanima neće donijeti ničeg dobrog kao ni Sulejman Veličanstveni. Čitam da Erdogan donosi zakon koji će te gluposti zabraniti jer ne predstavljaju historijski put Sultana Sulejmana i iskrivljuju historiju Osmanskog perioda. Eh, da je i nama jedan Erdogan pa da zabrani nerad i manipulaciju sa našim građanima.

Kao odgovor na Vaš intelektualni rad, vjerovatno ga tako doživljavate,  ”Kuku lele ode krava i tele 1-4” potakli ste me da Vam dam neobičan odgovor ”Razvoj S. Mosta – jedini put naprijed”. Potrudiću se da redovno objavljujem ideje, projekte i stavove koji će odgovarati navedenom naslovu.

Za početak razmislite o idejama koje smo ponudili građanima na sljedećem linku:http://sbb.sana.ba/images/Ekonomski_pravac_djelovanja.pdf
M. Selam, Nijaz Kadirić, predsjednik kluba SBB-a u OV Sanski Most,

sbb.sana

KOMENTARI