instant fap

Komšić: SDP-ov prijedlog nije rješenje presude Sejdić-Finci

Prijedlog provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, koji nudi Socijaldemokratska partija BiH zajedno sa HDZ-om, SBB-om i HDZ-om 1990, nije naišao na pozitivno mišljenje ni kod svih članova SDP-a.

Član Predsjedništva BiH iz SDP-a Željko Komšić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o prijedlogu SDP-a i ostalih stranaka nove parlamentarne većine o provedbi presude po kojoj i građani BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od konstitutivnih naroda, imaju pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

“Nadam se da ovaj dokument neće postati zvaničan stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude Sejdić-Finci i onoga što se njome traži. Presuda Sejdić-Finci govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava”, izjavio je Komšić za Klix.ba.

Kako je poznato, stranke članice nove parlamentarne većine u FBiH se zalažu za to da se članovi Predsjedništva biraju na indirektan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Klubovi poslanika bi mogli predložiti po jednog kandidata za Predsjedništvo, a potom bi se prijedlozi upućivali Domu naroda. Ovaj dom bi u okviru svakog kluba s liste nominovanih kandidata, većinom ukupnog broja glasova izabrao po jednog kandidata, a potom bi se zajednička lista slala ponovo Predstavničkom domu na potvrđivanje.

Teoretski, poslanički klubovi bi mogli predložiti i nekoga ko nije iz reda konstitutivnih naroda te bi ga Dom naroda mogao izabrati, no, posve je jasno da su šanse da se takvo što desi sasvim minimalne.

SDP-ovim prijedlogom nije zadovoljan ni Dervo Sejdić, jer, kako je izjavio za Klix.ba, to znači da bi ponovo samo konstitutivni odlučivali o budućim članovima Predsjedništva.

“Na sastanku sa SDP-om sam pitao da li se oni odriču Željka Komšića ovakvim prijedlogom i građana poput mene i njega i općenito kategorije građana u ovoj zemlji, ali nisam dobio ni razumljiv niti konkretan odgovor”, rekao je Sejdić za Klix.ba nakon jučerašnjeg sastanka.

Poznato je da je Željko Komšić na izborima za člana Predsjedništva dobio više od 300.000 glasova građana BiH. S druge strane, mala je vjerovatnoća da bi kao član SDP-a i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini BiH uopće dobio podršku, s obzirom na HDZ-ove težnje da samo oni imaju pravo izabrati i odlučiti ko je “pravi” Hrvat koji će predstavljati ovaj narod.

KOMENTARI