Komšije troše milione u BiH

HomeVijestiBiH

Komšije troše milione u BiH

Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz Hrvatske

U toku sedam mjeseci 2021. godine strani državljani su podnijeli ukupno 75.141 zahtjev za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 3.002.552,25 KM, a najviše zahtjeva podnoseno je na prelazima prema Srbiji, saznaje portal BUKA

U toku sedam mjeseci 2021. godine strani državljani su podnijeli ukupno 75.141 zahtjev za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 3.002.552,25 KM, saznaje portal BUKA

Kako saznajemo iz Uprave za indirektno oporezivanje, ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosi 20.664.624,29 KM.

I u ovoj 2021. godini došlo je do značajnog pada broja zahtjeva za povrat PDV-a od strane stranih državljana. 

“Osnovni razlog je i dalje pandemija uzrokovane virusom Covid 19, zbog čega je bilo otežano putovanje i prelazak državnih granica. Manji broj dolazaka stranaca u BiH znači sigurno manji broj zatijeva za povrat PDV-a odstrane stranih državljana. Također, kao jedan od razloga svakako se može navesti i ograničenje koje je uvela susjedna Republika Hrvatska koje je snazi od početka ove 2021. godine, a to je mogućnost da se u Hrvatsku unesu samo dvije kutije cigareta” rekao je za BUKU Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

U toku pet mjeseci prošle godine godine strani državljani su podnijeli ukupno 301.616 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 12.369.615,63 KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosi 85.132.060,48 KM.

Ono što je zanimljivo je da granični prelazi prema Republici Hrtvatskoj koji su ranije nosili najvći broj zajtjeva za povrat PDV-a, ove godine to nisu.

Naime u 2021. godini, a vjerovatno zbog lakših uslova za prelazak granica, ove je godine najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a ovjeren na graničnim prelazima koji gravitiraju prema Republici Srbiji.

Tako je, prema podacima kje smo dobili, na GP Uvac ovjereno 12762 zahtjeva za povrat PDV-a za ukupnu vrijednost robe od skoro 2,4 miliona KM, na prelazu Šepak ovjereno je 9573 zahtjeva ukupne vrijednosti 2,13 miliona KM, na Pavlovića Mostu ovjereno je 5508 zahtjeva vrijedno skoro 1,2 miliona KM.

Strani državljani, koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom van carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzinbezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje.

Podsjetimo da je najmanji iznos na koji se može izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini je, prema Instrukciji Uprave za indirektno oporezivanje 100 KM.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0