instant fap

Konačno riješena jedna od najvećih zagonetki 20. stoljeća

Konačno riješena jedna od najvećih zagonetki 20. stoljeća

Ruski naučnici objavili su u srijedu da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II, posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Saopštenje ruskih znanstvenika omogućit će da cijela obitelj Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu.

Godine 1991., tijela carskog para i triju njihovih kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku porodicu, ali je od posebnog forenzičkog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.

Forenzičari su u tu svrhu u septembru ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavilo je povjerenstvo.

“Ti uzorci pokazali su heteroplazmu – rijetku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnih uzoraka Nikolaja II”, saopšteno je.

Nikolaja II, njegovu suprugu, petero njihove djece i služavke ubili su boljševici 1918. u Ekaterinbrugu, a tijela su bila pokopana u šumi na Uralu.

Godine 1991., tijela carskog para i triju njihovih kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007., te je zatražena dopunska analiza.

Povjerenstvo je najavilo u srijedu da će provesti još neke testove kako bi izvelo “visoko pouzdan konačan zaključak”.

U oktobru je povjerenstvo najavilo da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III, Nikolajeva oca, prenosi Hina.

KOMENTARI