Konaković: Nije fer da Bošnjaci biraju Komšića

HomeVijestiBiH

Konaković: Nije fer da Bošnjaci biraju Komšića

Ministrica Bogunić: Forto mi je prenio “Rek'o je Dino, spustite na vladu zakon ili letite”

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde sinoć je gostovao u emisiji “U fokusu”, televizije OBN. Između ostalog govorio je i o pregovorima o izbornom zakonu i izboru Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Konaković kaže da je Izborni zakon o kojem se razgovaralo u Neumu drastično drugačiji od prijedloga zakona kojeg je HDZ uputio u parlamentarnu proceduru. Tvrdi da su svi odbili prijedlog o dvije liste. U toku pregovora je na stolu uvijek bila samo jedna lista bez etničkog prefiksa.

“Ja sam odabrao drugi teži put, da kad je neko nešto u pravu kao što je hrvatski narod u pravu kad govori o izboru člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i koji kaže iako pravno legalno legitimno to svakako jest Željko Komšić, ali u duhu Dejtona, duhu svih procesa historije Bosne i Hercegovine, ja mislim da nije fer da ljudima biramo hrvatskog člana predsjedništva,” kazao je Konaković o pitanju izbora člana Predsjedništva.

Dodao je da po ovome stavu i Izetbegović, Radončić, Silajdžić i reis Kavazović kažu da je u pravu jer su svi rekli istu stvar. Kaže da razumije stav Nikšića koji ima pogled na Bosnu i Hercegovinu u potpunosti iz građanske perspektive dok on traži mjeru između građanskog i etničkog.

“Komšiću da postane član Predsjedništva najviše pomaže Dragan Čović, dakle retorika koju koristi Dragan Čović, retorika koju koristi HDZ vrlo često zaista provocira u najmanju ruku bošnjački narod u Bosni i Hercegovini. Njegov odlazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske je fatalna greška, rečenice koje je on tamo rekao su fatalne greške i niz je takvih. Ono što radi Željana Zovko i što oni rade napadajući bošnjački narod, zapravo daje kredibilitet jednom patrioti borcu Željku Komšiću kojeg bošnjački narod ovdje voli,” opisao je Konaković politiku Dragana Čovića.

Odbacio je navode o tome da se svjesno raspoređuju glasovi između Izetbegovića i Komšića.

“Dakle, Izetbegović, sumnjam da on može imati snagu da rasporedi glasove svoje na sebe i Komšića. Drugo Komšić je kredibilniji i bolji kandidat od Izetbegovića, bošnjački narod ga kao takvog bira,” smatra Konaković.

Optužio je Čovića da često pređe liniju između napada na političke predstavnike bošnjačkog naroda i napada na Bošnjake.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: