instant fap

Kontejneri pretrpani smećem

U stambenim naseljima koja se nalaze u užem dijelu Sanskog Mosta, za vrijeme ljetnog perioda poseban problem predstavljaju pretrpani kontejneri sa različitim vrstama otpada.

Zbog toga su građani često primorani odlagati kese sa smećem pored kontejnera, koje se tu zadržavaju i po nekoliko dana. U poslijednjih nekoliko sedmica u samom centru grada nerijetko se mogu vidjeti ogromne količine smeća koje su odložene pored prepunih kontejnera. I kada radnici iz JKP „Sana“ isprazne kontejnere sa smećem, u narednih par dana kontejneri su opet puni. Ovaj problem prisutan je već godinama, pogotovo u ljetnim mjesecima u kojima dolazi do povećanja broja stanovnika, posebno iz inostranstva, koji godišnje odmore provode u Sanskom Mostu.

Upravo zbog toga, što u domaćinstivima nastaju veće količine smeća, sanski komunalci u skladu sa svojim utvrđenim rasporedom odvoza smeća, nisu ponekad u mogućnosti na vrijeme isprazniti sve kontejnere. Pored toga, nagomilane količine smeća oko kontejnera često daolaze u dodir sa psima lutalicama, koji otpad raznose na različita mjesta, što može predstavljati ekološki problem, ali i biti uzrok nastanka različitih vrsta zaraze kod ljudi. Nadležni u sanskom komunalmom preduzeću tvrde da su proteklih godina ovaj problem rješavali uvođenjem vanrednih termina za odvoza smeća, što je tada davalo rezultate.

Javno komunalno preduzeće bi sa svoje strane za ove potrebe obezbijedilo kamion, dok bi općina Sanski Most izdvojila sredstva za gorivo, ističu nadležni iz JKP „Sana“. Međutim, iz razloga što je trenutno blokiran žiro račun firme, ove godine sanski komunalci nisu u mogućnosti uvoditi vanredne termine i obavljati dodatne poslove vezane za odvoz smeća. U suprotnom sanski komunalci morali bi za pomenute potrebe koristiti sredstva iz vlastitog poslovanja, ali ona nisu dovoljna da bi se svi poslovi na vrijeme obavili.

Kao su nas informisali iz Javnog komunalnog preduzeća, ovo preduzeće nalazi se u veoma teškoj finasijskoj situaciji, koje opterećuje njegovo normalno funkcionisanje, a radnici su nezadovoljni zbog neisplaćenih ličnih dohotaka. Podsjećamo, radnici ove firme održali su prije par sedmica jednosatni štrajk upozorenja, te su osnivaču, odnosno Općini, ostavili rok od mjesec dana za rješavanje nagomilanih problema. U Javnom komunalnom preduzeću na kraju ističu kako se nadaju pronalasku rješenja za trenutno tešku situaciju, kako bi mogli izvršavati svoje obaveze vezane za odvoz smeća, i nastaviti voditi računa o čistoći grada.

KOMENTARI