Košarkaški Mozart: Na današnji dan tragično je poginuo Dražen Petrović

HomeSport

Košarkaški Mozart: Na današnji dan tragično je poginuo Dražen Petrović

Prije 28 godina nas je napustio Dražen Petrović, ponajbolji evropski košarkaš u historiji

Na današnji dan prije 26 godina, 7. juna 1993, u saobraćajnoj nesreći na autocesti kod njemačkoga Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih sportista regiona.

Za mnoge sportski Mozart poginuo je u 29. godini, u naponu igračke karijere.  Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu.

Bilo je to 5. juna 1993. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se kući vratila avionom, ali je on krenuo krenuo automobilom s djevojkom njemačkom manekenkom Clarom Szalatzy, koja je bila za volanom.

Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Košarkašku karijeru je počeo sa 13 godina.  KK Šibenka je tada bila u drugoj ligi, a trener Zoran Slavnić ga je već gurnuo u prvi tim. Kasnije je prešao u Cibonu, pa zatim Real. Osvajao je evropske naslove, nacionalna prvenstva, kupove… 

U finalnom susretu protiv Snaidera iz Caserte postigao je čak 62 poena.

Nakon Šibenika, Zagreba i Madrida, Draženu je Europa postala premala i s titulom najboljeg košarkaša Europe preselio je u NBA ligu u redove Portlanda. Tu je grijao klupu, da bi se kroz dvije godine, u dresu New Jersey Netsa vinuo u visine –  profilirao u jednog od vodećih šutera NBA lige. 

Dražen se vozio u crvenom Volkswagen Golfu, spavajući na suvozačkom sjedalu, a automobilom je upravljala njegova djevojka Klara, njemačka manekenka i košarkašica.

Na stražnjem sjedalu bila je Hilal Edebal, mlada turska košarkašica, koju su usput povezli.

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je pokušavajući zaobići jedno vozilo izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tako da je Dražen poginuo. 

Vozačica, Klara Szalantzy, zadobila je lakše povrede, ali je uskoro nastavila karijeru modela i košarkašice, te se kasnije udala za poznatog nogometaša Olivera Bierhoffa, danas manadžera njemačke nogometne reprezentacije.

Treća putnica, turska košarkašica Edebal, bila je u komi, doživjela gubitak pamćenja i prekinula sportsku karijeru. Još i danas ima teške psihološke probleme

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0