instant fap

Kosovo nije primljeno u UNESCO, protiv glasalo 50 zemalja

Kosovo nije primljeno u UNESCO, protiv glasalo 50 zemalja

Kosovo danas nije primljeno u punopravno članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Odluka je doneta javnim glasanjem na zasedanju Generalne konferencije UNESCO-a, koja se održava u Parizu.

Za prijem Kosova glasalo je 92 zemalja, protiv je bilo 50, dok je uzdržanih bilo  29. Bilo je potrebno 95 glasova ili dvotrećinska većina od 195 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni savet UNESCO-a je prošlog meseca prostom većinom glasova preporučio Generalnoj konferenciji da “prizna Republiku Kosovo kao člana UNESCO-a.”

Ranije danas Generalna konferencija je prostom većinom glasova odbila zahtev Srbije da se odloži glasanje za prijem Kosova u tu svetsku organizaciju za dve godine. Nakon što je Srbija podnela zahtev za odlaganje glasanja, usledila je rasprava između predstavnika zemalja, koje podržavaju Srbiju i onih koje podržavaju Kosovo. Srbiju su podržale Rusija, Argentina i Kuba, a Kosovo Sjedinjenje Američke Države, koje nemaju pravo glasa, te Velika Britanija i Nemačka, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnik Velike Britanije je kazao da bi bio presedan da se odbije preporuka Izvršnog saveta o prijemu jedne zemlje, dok Kina smatra da bi se prijem Kosova negativno odrazio na dijalog koji se posredstvom EU vodi u Briselu između Kosova i Srbije.

Zasedanje Generalne konferencije UNESCO-a traje od 3. do 18. novembra.

 

KOMENTARI