instant fap

Krađe sekundarnih sirovina

Kao i u većini općina u Federaciji BiH, a i šire, i u sanskoj općini se broj sakupljača sekundarnih sirovina iz mjeseca u mjesec povećava.

Nažalost, to je pojedincima jedini način da obezbjede i opskrbe svoju familiju i ove aktivnosti se mogu nazvati i opravdanim. No, problem nastaje kada se na udaru nesavjesnih sakupljača nađe  privatna imovina, a otužioci sekundarnih sirovina imaju mnogo manju korist od štete koju su pričinili prilikom izvođenja ovih djela.

Najčešće se krade željezo, bakar, mesing, rostfraj, oluci sa kuća i elektro instalacije. Tako je u Policijskoj stanici Sanski Most u periodu od 15. jula ove godine evidentirano 16 prijava o izvršenim krađama i teških krađama u kojima su mete izvršioca uglavnom bile sekunradne sirovine. Ovo je danas za Radio „Sanu“ rekao Vehbija Huzeirović, komandir sanske Policijske stanice, koji je naglasio da su napadnuta područja dva naselja Podlug i Pobrježje.  On je rekao da su izvršioci, koristeći pogodne prilike odstustva mještana tokom radova na imanjima, u najvećem broju slučajeva otuđivali elektro kabal koji je najvjerovatnije poslije završavao na nelegalnim stanicama za otkup sekundarnih sirovina.
„Nažalost, moram reći da počinoc ovih djela još nije otkriven. Mi provodimo intenzivne mjere i radnje u ovom području već dva mjeseca, a aktivnosti  u ovom pravcu nastavićemo i u narednom periodu. Ovo su periodične pojave koje se pojavljuju u određenim naseljima. U proljeće su ovakvi slučajevi zabilježeni u Starom Majdanu, Brdarima i Novom naselju. Ja bih sugerisao našim građanima da budu oprezniji. Treba da vode računa i o licima koja poznaju tokom boravka na njihovoj imovini, a pogotovo dolascima nepoznatih lica“, rekao je Huzeirović.

On ističe, da je na udaru kradljivaca podjednako i imovina od građana koji žive i rade u Sanskom Mostu i naših sugrađana koji trenutno borave van granica BiH.
„Ja bih ovdje razdvojio slučajave, negdje polovično. Mi ovdje imamo napade na kuće gdje žive mještani i uglavnom se radi o seoskim područjima gdje građani ostavljaju alate, kablove i materijal za rad u pomoćne objekte koji su neobezbjeđeni. U posljednje vrijeme imamo jednu čisto invaziju u ovim naseljima na kuće i stambene objekte naših sugrađana koji borave u inostranstvu. S toga opet napominjem, oprez i prema onim licima koja se poznaju, a posebno prema onim nepoznatim.

Teško je ovdje još uvijek razdvojiti tačno određena lica i naše sumnje. Nadam se, da ćemo ubrzo uspjeti dokumentovati ova krivična djela. Ja se nadam i pomoći naših građana, jer bez te pomoći teško ćemo riješiti ove slučajeve“, kaže Huzeirović. On je je uputio i upozorenje vlasnicima kuća i onim građanima koji trenutno čuvaju imovinu svojih rođaka, komšija ili prijatelja koji su u inostranstvu, da posebno ovih dana obrate pažnju na sumnjiva lica i  njihova kretanja u noćnim satima, tako da spriječe eventualno nova krivična djela.

Napominje, da je policijski broj 122 dostupan građanima u svako doba dana i noći, a njihova anonimnost je zagarantovana. Komandir Huzeirović se zahvalio i onim građanima koji su već privaljivali slučajeve pokušaja krađa, jer su u velikom broju počinioci zatečeni na licu mjesta

KOMENTARI