instant fap
NaslovnicaUncategorized

Kraj većine i Vlade USK-a

Kraj većine i Vlade USK-a

Poslanici su se sastali zbog vanrednog stanja na Univerzitetu, ali već tri puta odgođena sjednica ni jučer nije ni počela.

Prošla vanredna sjednica odgođena je nakon što su neki poslanici iz vladajuće većine izostali i time svjesno ugrozili većinu koju čine sedam pobunjenih poslanika SDA zajedno sa pet poslanika A SDA i tri iz SBB-a.

Surogat-koalicija

Ova surogat-koalicija sa pobunjenim krajiškim frakcijama dodatno je oslabljena nakon hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića zbog mita, a u centru pobunjene skupštinske većine upravo je bihaćka SDA koja više nema ni snage ni hrabrosti da radi po svome. Sve je to uticalo na jučerašnja skupštinska zbivanja.

Trebali su presjeći stanje na Univerzitetu, raspuštanjem Upravnog odbora i izmjenama Zakona uz dodatne kaznene odredbe. Naime, krajiške političke stranke odavno su instrumentalizirale Univerzitet, zahvaljujući čemu je on postao leglo korupcije i falš diploma. Problem je narastao do te mjere da ugrožava upis novog ciklusa, ali političari koji su zauzeti podjelama konačno su digli ruke i ostavili Univerzitet, sad razvaljen, samom sebi.

Premijer USK-a Izudin Saračević je prvi istupio i kazao da povlači sve materijale. Poslanik SDP-a Amir Murić napao je Admira Hadžipašića (A SDA) za njegov privatni fakultet tvrdeći da je on ovom stanju kumovao.

Nakon premijera, poslanik SDA Damir Hodžić je kazao da je ovo poraz svih političkih opcija u USK-u.

– Sinoć i jutros sve je bilo bitnije od Univerziteta i u mojoj stranci unutarstranačka razmimoilaženja bila su bitnija, epilog je odluka SDA iza koje svi moramo stati da se Univerzitet za sada stavi ad acta. Tako ostaje akademskoj zajednici da sama sanira problem, kazao je Hodžić, a potom napustio Skupštinu.
Nezvanično saznajemo da je noć ranije stigao ferman iz Sarajeva da se SDA u Krajini zbog slučaja Galijašević i podjela u samoj stranci mora hitno osvijestiti, prekinuti frakcionaštvo i odmah početi spašavati stranku od propasti na izborima. U Sarajevu su skužili da je najstarija frakcija (A SDA) uspješno demolirala SDA, te će ih uskoro isključiti iz vlasti i ostati samo sa SBB-om s kojim imaju dogovor na nivou Federacije. To znači da bi u narednim danima moralo doći do rekonstrukcije cjelokupne Vlade USK-a, odavno očekivane, smjene premijera Izudina Saračevića i zaduživanja kod opozicionih SDP-a i DF-a da bi glasali za manjinsku Vladu.

Nijaz Hušić iz SDA, iz pobunjene struje, inače predsjedavajući Skupštine USK-a, nije htio priznati da više nemaju većinu i nije htio reći zbog čega je premijer Saračević povukao sve tačke sa dnevnog reda.

– Očito je na sceni situacija gdje su političke stranke krenule sa promjenama pozicija prilagođavajući se predstojećim lokalnim izborima, kazao je predsjedavajući Hušić.

Na naše pitanje da li su na organima stranke SDA usvojene i njihove izborne liste, Hušić je odgovorio potvrdno. To praktično znači da će svaka općinska organizacija SDA u USK-u i dalje vući na svoju stranu, te da uprkos imperativima iz centrale, pojedine struje u SDA će raditi protiv svojih kandidata.

Ulje na vatru

Hapšenje gradonačelnika Bihaća, koje je možda došlo i sasvim slučajno, na ovakvu političku situaciju u SDA bilo je poput dolijevanja ulja na vatru. Iako nas je tužilac, sve medije u USK-u, upozorio da ne dopustimo strankama da ispolitiziraju očit slučaj mita sa ciljem da ugroze rad tužilaštva, politiziranje se neminovno desilo. Naime, u oslabljenoj ali oficijelnoj SDA KO USK-a sad tuđim pendrecima prijete, a osim hapšenja u arsenalu protiv pobunjene struje tu su i otkazi sa pozicija i funkcija, iznošenje prljavog veša i slično, pa se čini da prava politička bura tek predstoji.

A pobunjena struja SDA predvođena Samirom Veladžićem, šefom Komisije za borbu protiv korupcije, bila je ona svjetlija strana SDA, njoj je pripadao i Galijašević, samo što se sada ispostavilo da je korupcija pronađena u njihovom krilu. I ranije, smjenom najpoštenijih ministara (policije i šumarstva), učinili su uslugu kriminalcima. A kormilarenjem kroz takvu situaciju morali su pristajati na ucjene, pa je jedan poslanik iz SDA pristao biti u njihovoj većini ne zbog borbe protiv korupcije, nego je tražio radna mjesta za svoju familiju, a, nezvanično, to je tražio i jedan od esbebeovaca koji ih je u međuvremenu napustio.

Tako je borba protiv korupcije u USK-u zakovitlala ozbiljnu političku buru. A tek na red dolaze prave političke bitke: promjena Vlade i održavanje Skupštine, zapravo formiranje nove parlamentarne većine makar za izglasavanje Vlade.

KOMENTARI