instant fap

Krajina u očima njemačkog slikara na početku XX stoljeća

Krajina u očima njemačkog slikara na početku XX stoljeća

Iz sehare prošlosti

 Umjetnost je uvijek pomak u nešto novo. Rezultat istraživanja i percepcije umjetnika može biti izražen i slikom i riječju.
Posebnost Bosne i njenih gradova  opjevani su u našim narodnim pjesmama i sevdalinkama. 

O mnogim našim sevdalinkama i  poznatim interpretatorima sevdalinke  znamo puno.

Nakon pripajanja  Austro-ugarskoj monarhiji, Bosna i Hercegovina bila je pravo otkriće i inspiracija i za mnoge slikare iz ostatka Monarhije.
Međutim, o slikama i njihovim autorima iz tog perioda znamo malo. Ovom prilikom vam želimo predstaviti njemačkog slikara W. Leo Arndta koji je jedan period živio i djelovao u našoj domovini. Rođen je 6. novembra 1857.godine u gradiću Eilenburg blizu Leipziga (Njemačka)

Godine 1900. slikar Arndt, njegov brat Ewald Arndt Čeplin, slovenska slikarica Ivana Kobilca, i austrijsko-njemački slikar Maximilian Liebenwein osnivaju Sarajevski Malerclub (Sarajevski slikarski klub) čime su stvorene pretpostavke za organiziranje izložbi i dat zamah za razvoj slikarstva u Bosni.

Sarajevski slikarski klub  1901. god.  izdao je  mapu sa 24 motiva iz Bosne i Hercegovine. Arndt je u periodu 1905.-1909.  radio  i kao profesor crtanja u Tuzli, a kasnije je djelovao u Berlinu gdje je i umro 11. novembr1945. godine. Brat Ewald Arndt Čeplin također je živio i radio u Sarajevu kao stalni ilustrator „NADE“. Nosio je nadimak Čeplin po selu Zschepplin kod Eilenburga gdje je rođen 1865.godine.

Šira bosansko-hercegovačka javnost bolje upoznaje W. Lea Arndta preko tadašnjeg luksuzno opremljenog časopisa „NADA“. Časopis je izlazio od 1895.-1903. godine i slovio je za časopis za pouku, zabavu i umjetnost. Iza „NADE“ stajala je Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu. Pokrenut je sa ambicijom da okupi brojne saradnike, pisce, prevodioce i likovne umjetnike, te da kvalitetom literarnih i likovnih priloga i tehničkom opremom, kao ilustrovani beletristički časopis dostigne visok domet u evropskim relacijama, te na taj način prikaže svjetskoj javnosti Sarajevo kao snažan kulturni centar.

U njemu je objavljeno puno Arndtovih radova sa motivima pejzaža, običaja, i folklora iz svih krajeva Bosne. Iz tog bogatog opusa izdvajamo nekoliko crteža sa motivima iz Krajine koji su objavljeni u „NADI“ tokom  1903. godine. 

                                                                                                            Esma Crnkić

                                                                                          Unsko-sanske novine

   KRAJINA br.1241 od 07.02.2020

Motiv iz Sanskog Mosta (NADA 1903)

Sanski Most (NADA 1903)

                Džamija u Vrnograču (NADA 1903)

          Otoka kod Bos. Krupe (NADA1903)

Seljanka iz okoline Bihaća (NADA 1903)

Kulen Vakuf (NADA 1903)

Lica iz Velike Kladuše (NADA1903)

KOMENTARI