instant fap

„Krajiška epika i njeni junaci“

U sklopu ovogodišnjeg sajma knjige sinoć je na ljetnoj pozornici održana promocija knjige „Krajiška epika i njeni junaci“, čiji je autor univerzitetski profesor iz Tuzle, Mirsad Kunić.

Riječ je o djelu koje se bavi epskim junačkim pjesmama koje potiču s prostora tzv. „Cazinske krajine“ i njihovim junacima kao što su Mujo i Halil Hrnjica, Budalina Tale, Alija Đerzelez i drugi. Kunić je istakao kako su ove epske pjesme njegova opsesija još iz perioda mladosti, te da je oduvijek bio fasciniran njihovom ljepotom i vrijednostima.  „Junacima iz krajiške epike bavio sam se u svom magistarskom i doktorskom radu, a moram objasniti da pojam krajiške ekipe na podrazumjeva samo epske pjesme koje su nastale na ovim prostorima, već i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, pa i u Sandžaku.“, istakao je Kunić. Autor je ovom prilikom istakao kako su narodne epske pjesme s ovih prostora u proteklim decenijama dugo vremena bila zanemarivane, najčešće iz ideoloških ili političkih razloga.

U poslijeratnom perioda krajiška epika doživljava punu afirmaciju na ovim prostorima, premda Kunić ističe kako je ona i u ranijem periodu bila vrlo poznata i izučavana na brojnim svjetskim institucijama i ustanovama koje se bave književnošću. Poput velikog broja drugih književnih djela, knjiga „Krajiška epika i njnei junaci“ može se kupiti na štandovima izdavača u sklopu ovogodišnjeg sajma knjige u Sanskom Mostu….

KOMENTARI