instant fap

Krajiški kesten na tržištu Švicarske

Krajiški kesten na tržištu Švicarske

Nakon maline, “Vrganj-promet” iz Bužima prije nekoliko dana počeo je sa otkupom i preradom pitomog kestena. Dnevne količine koje se otkupe prelaze 25 tona i ove aktivnosti trajat će oko mjesec dana. Plan je otkupiti, preraditi i na tržište Švicarske plasirati oko 600 do 700 tona nadaleko poznatog krajiškog brenda.

Stigla je jesen, a s njom i miris kestena, namirnice koja mnoge ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme je da se kuša, ali i nešto zaradi. Sakupljači za kilogram dobiju dvije marke, što je mora se priznati pristojna cijena.

Za razliku od ranijih godina, “Vrganj-promet” veoma ozbiljno promišlja o poslu s kestenom te investira u prerađivačke kapacitete. Kako navode, kesten otkupljuju na cjelokupnom području Unsko-sanskog kantona u rasponu od 25 do 30 tona koji skladište u hladnjačama, kako bi kasnije ušao u proces obrade, piše Cazin.ba.

Proizvodnu liniju za preradu instalirali su prije četiri godine, a kako je u pitanju sezonski posao, osigurali su rad u dvije smjene. Razvojem i korištenjem savremene tehnologije, u ovom preduzeću su prije nekoliko godina napustili tradicionalni način prerade, te ozbiljnije ušli u ovaj posao. Sve količine koje se prerade, plasiraju se na tržište Švicarske.

KOMENTARI