Krajiški poslanici složni u ocjeni: Bez jedinstva – nema projekata

HomeUncategorized

Krajiški poslanici složni u ocjeni: Bez jedinstva – nema projekata

Propali pregovori SDA i A SDA

Poslanici u federalnom Parlamentu, a koji potiču iz Unsko-sanskog kantona, prozvani su prekjučer na pres-konferenciji A SDA za minornu ulogu i loše zastupanje interesa građana Unsko-sanskog kantona.

– Rebalansom budžeta Federacije postalo je očito da ni marke za Unsko-sanski kanton neće biti, a naših pet amandmana za projekte u Krajini nisu podržali čak ni svi poslanici iz Krajine, kazao je parlamentarac Mirsad Topčagić.

Vezano: Posjeta Visoke delegacije Krajini rezultirala sa nula maraka u rebalansu budžeta FBiH

Jedna sjednica

Njegov kolega Ismet Kurić je ustvrdio da od 858 miliona kreditnog zaduženja Federacije, USK vraća 85 miliona, a nijedne marke ulaganja u Krajini nema.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDAUSK-a i državni delegat Sead Kadić ne slaže se s ocjenom da je Krajina zaobiđena, a za primjer navodi i nedavnu posjetu vrha svoje stranke Bihaću, sa Bakirom Izetbegovićem, Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem na čelu.

– A SDA je s nama u vlasti, mi to želimo zadržati i neću dublje ulaziti u rasprave s njima, ali SDA vodi računa o državi. Rebalans je bio hitan i zbog penzionera, prvog zapošljavanja i reformskog kursa. Moramo voditi računa o svemu. A projekti za Krajinu su najavljeni i u proračunu za 2016. godinu bićemo ravnopravno zastupljeni, kazao nam je Kadić.

Poslanik SDP-a BiH Hajrudin Havić kazao je da su oni glasali za amandmane A SDA u federalnom Parlamentu, iako su opozicija.

– SDA i SBB bili su suzdržani i to nije prošlo, tako da u 2015. godini nema ništa za Krajinu i zato smo bili protiv budžeta. Doprinos krajiških poslanika jeste minoran, ali i ti iz A SDA koji to govore su u vlasti i glasali su za takav budžet. Istina je da je Krajina bitna samo zbog glasova. Mi koji je zastupamo u Sarajevu dogovorili smo se da ćemo zajedno nastupati, održali smo takvu samo jednu sjednicu, ali se više nismo ni sreli po tom pitanju, kazao nam je dr. Havić.

Autor posljednje inicijative neformalnog kluba krajiških poslanika Sead Jusić iz SBB-a kaže da su imali sastanak zbog ulaganja amandmana, ali je Dom naroda PFBiH bio dan ranije, pa su zakasnili u “proceduralnom smislu”.

– Ne bi bilo ni korektno da smo na taj način zahvatili sredstva sa nekih drugih socijalnih kodova. Suština našeg neformalnog kluba se nije promijenila. Mi smo u dogovorima da se ovih dana sastanemo svi sa premijerom USK-a Izudinom Saračevićem kako bismo prije nacrta budžeta za 2016. godinu definirali naše projekte, kako bismo imali usaglašene prioritete oko kojih neće biti problema da prođu. Mi sad imamo bolje prilike i kroz poziciju, pregovori Izetbegović – Radončić mogli bi rezultirati jednom kvalitetnom parlamentarnom većinom i u toj konstelaciji nas 11 iz Krajine u Predstavničkom domu mogli bismo postići daleko više, smatra Jusić.

Sve kritike kolega iz A SDA podržava, te ih vidi kao pozitivno usmjeravanje ka efikasnosti njihovog neformalnog kluba poslanika iz Krajine. On će čak predložiti da se klub krajišnika sastane i sa premijerom Novalićem i prije nacrta budžeta, kako se ne bi desilo da ponovo bez njih bude upućen u proceduru.

– Šta je to premijer Novalić prilikom posjete Krajini obećavao načelnicima općina, mi to moramo vidjeti i ozbiljno tome pristupiti prilikom nacrta za iduću godinu, kazao je Jusić.

Ali, čak i u 2015. USK nije ostao bez ičega, smatra federalni poslanik SDA Asim Kamber, te navodi da je Općina Sanski Most dobila šest miliona KM kroz projekte od Federacije, da će značajna sredstva dobiti i Bihać. Kamber kaže da je podržao amandmane kolega, ali da nije sve baš tako kako je na presu A SDA kazano.

Krajišnici očito imaju mnogo tema oko kojih se moraju usaglasiti. Državni poslanik SDA iz Cazina Senad Šepić je tokom svih ranijih godina u Parlamentu pozivao na jedinstvo Krajišnika kroz zajednički nastup, upozoravao da građani Unsko-sanskog kantona nisu adekvatno predstavljani, te je zbog toga dolazio u sukob sa vlastitom strankom, kroz nemilosrdna rješenja u kadroviranju.

Pravedna raspodjela

– Ja sam 15 godina to pokušavao, to sve lijepo zvuči, ali u praksi se desi da neki poslanici dođu do pozicija i onda se izmaknu. Ja ostajem na tome da se treba uspostaviti pravednije društvo, pa i ovo malo čime država raspolaže mora se poštenije podijeliti. Nisu samo interesi Krajišnika u pitanju, to razumiju građani cijele BiH. Ja se sad borim da politička ideja koju sam inicirao dobije podršku, da se usvoji zakon o ravnomjernom regionalnom razvoju i ulaganjima za prostor cijele BiH. Takav zakon imaju sve evropske zemlje i ako bi se kod nas usvojio, onda se ne bi dopustilo da bude ovakvih rebalansa budžeta, gdje ravnomjerno nisu predviđena sredstva za svaki dio zemlje, kazao nam je Šepić.

On smatra da se konceptualno mora ulagati u Krajinu kao i u svaku drugu regiju, i to na način i u omjeru koliko se u svakoj regiji prikupi poreza, te da bi to bio pravedan i pošten odnos prema cijeloj državi. Kako su na pres-konferenciji istaknuli poslanici A SDA, taj omjer za USK je od 10 do 12 posto ukupnog priliva PDV-a. Kada bi Šepićev prijedlog zaživio, Krajina bi u godini imala više projekata nego u svim poslijeratnim zajedno.

No, do tada, poslanicima iz Krajine ne preostaje ništa drugo nego da usaglase prioritete i zatraže uvrštavanje u nacrt budžeta za 2016. Da bi to postigli, treba im jedinstvo, a to je uvijek problem kod Krajišnika.

Oslobođenje

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0