Krajiški studenti u Sarajevu: Preko trnja i inja do uspjeha

HomeLokalne temeUSK

Krajiški studenti u Sarajevu: Preko trnja i inja do uspjeha

Studentski dom u Danskoj zbog kojeg bi rado ponovo studirali (FOTO)

Prije nekoliko pisali smo o slučaju, odnosno upozorenju sarajevskih studentskih domova da će studenti sa područja Unsko-sankog kantona plaćati punu cijenu boravka ukoliko Vlada USK-a ne izmiri obaveze prema ovim ustanovama. Vlada USK je izmirila veći dio navedenih dugovanja, a studenti su odahnuli. Tim povodom, novinar ABC-a posjetio je krajiške studente koji žive u domovima i porazgovarao sa njima o uvijetima studiranja u Sarajevu, o životu u domu, značaju subvencioniranja smještaja, stipendiranju i drugim bitnim temama.

Razgovarali smo sa Kenanom Ožegovićem koji je jedan od studenata sa podrućja USK, koji dolazi iz Cazina i nalazi se na master studiju iz Fizike na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a ujedno je i član UO Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo i predstavnik studenata koji dolaze sa područja Unsko-sanskog kantona.

– Uloga predstavnika studenata sa područja USK ogleda se u brizi o potrebama studenata koji dolaze sa tog podrućja, odnosno predstavnik se kroz UO Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo i na druge načine zalaže za studente iz svoje nadležnosti, rješavajući njihove eventualne probleme i zastupajući njihova prava, kaže Ožegović za ABC.ba.

Ožegović je stanovnik Studentskog doma Nedžarići, a prema njegovim riječima uslovi u domu su na zavidnom nivou i kao takvi zadovoljavaju gotovo sve potrebe prosječnog studenta. Poput onih u domu, uslovi studiranja na sarajevskom Univerzitetu se mogu rangirati veoma visoko, međutim Kenan ističe kako su troškovi studiranja u glavnom gradu BiH izuzetno visoki, te da student nema puno prostora kada su u pitanju financije, jer većinu inokao malenog budžeta potroši na dom, ishranu i druge izdatke vezane za studiranje.

– Dvokrevetna soba širine 3 metra i iste te dužine (ne računajući hodnik dužine 1.5 metra) zajedno sa pratećim kupatilom, sve u dosta starom stanju, neobnovljeno ili nezamijenjeno unazad nekoliko godina, ograničena dostupnost tople vode koje ima samo u terminu od 18:00 – 20:00, 2 obroka dnevno, nerijetka odsutnost privatnosti koja je ponekad zaista potrebna, u zadnje vrijeme strepnja da li će doći do povečanja cijene boravka odnosno smještaja, nikome ne moze da ulije mnogo nade o uvjetu stanovanja u studentskom domu. Ne kažu bez razloga, preko trnja i inja do uspjeha, tako da čovjek prebrodi i največe poteškoće u životu sa ciljem da jednom postanem uspješan. Večinu stvari koje me sputavaju u domu ili na neki način utiču na školovanje jednostavno prihvatam objeručke i pretvaram ih u prolaznu naviku držeči se misli da će se na kraju izroditi nesto dobro, nadam se. Uvjeti nisu idealni za život u studentskom domu kakve bi možda pružio privatan smještaj, ali opet, oni su izdržljivi, manje-više podnošljivi, opisuje Smajić uvjete u domu u Nedžarićima, dodajući kako je osnovni razlog odabira života u domovima u odnosu na privatni smještaj taj što su domovi dosta jeftiniji.

Denis Smajić je student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjeka za Biologiju, smjer Genetika, a dolazi iz Bihaća. Za ABC.ba kaže da je odabrao Sarajevo za mjesto studiranja primarno zbog postojanja navedenog fakulteta i smjera, a koji na bihaćkom Univerzitetu ne postoji, te zbog boljeg kvaliteta studiranja, od profesorskog kadra pa do kvantiteta i kvaliteta znanja koje se prenosi.

– Uvjeti studiranja naravno nisu, kao i mnogo toga u ovoj državi, na zavidnom nivou, tj. onome nivou koji bi odgovarao određenim normativima i visokoškolskim standardima koji se najvjerovatnije mogu pronaći na nekim od Univerziteta u susjedstvu. No međutim, smatram da su oni bolji za razliku od uvjeta studiranja u Bihaću. Znatno bliži pristup bolonjskom načinu studiranja, ocjenjivanja i bodovanja (koji se, nažalost, još u potpunosti ne sprovodi te je upitno i nezvjesno da li ce se ikada to i desiti), stručniji predavači i asistenti, veći opseg predmeta i znanja koje se iz njih sticu, širi dijapazon odabira fakulteta i mnogi drugi faktori doprinose mojem odgovoru, govori Smajić.

Kenan Velagić, koji dolazi iz Bosanske  Krupe studira Sigurnosne i mirovne studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu kaže da mu je boravak u domu veoma ugodan, a uvjete studiranja u Sarajevu ističe kao veoma dobre, ali ističe kako su troškovi studiranja u glavnom gradu visoki te da studenti faktički preživljavaju sa 250-300 KM mjesečno.

Vezano: Vlada USK izmirila dugovanja sarajevskim studentskim centrima

– Uvjeti studiranaja u Sarajevu i boravka u domu su veoma dobri, međutim, uvijek se provlači ono financijsko pitanje koje muči većinu studenata, jer su njihovi budžeti sigurno manji od stvarnih potreba jednog studenta. Egzistencija studenata je ovih dana posebno dovedena u pitanje, s obzirom da je nastao problem oko dugovanja Vlade USK prema domovima u Sarajevu. Ja sam ovih dana u potrazi za nekim studentskim poslom kako bih uvećeao svoj budžet, a da se kojim slučajem desilo da moram plaćati punu cijenu doma, to bi značilo da bi sav zarađeni novac usmjerio na smještaj, kaže Velagić za ABC.ba.

Prisjetimo se, nakn što je portal ABC.ba prenio informaciju o tome kako će studenti sa područja Unsko-sankog kantona, koji borave u sarajevskim studentskim domovima, od 1. novembra plaćati punu cijenu boravka, ukoliko ne izmiri obaveze prema ovim ustanovama, Vlada USK je izmirila veći dio navedenih dugovanja. Da je ovakva uplata kojim slučajem izostala to bi za većinu studenata sa područja USK koji žive u sarajevskim domovima dovelo u pitanje studiranje u glavnom gradu.

– Dugovanja USK-a prema studentskim centrima su bila velika, ali na svu sreću Vlada USK je uplatila određeni dio novca pa je taj problem rješen, a studnti će od 01. 11. ove godine plaćati normalnu cijenu, ističe Ožegović.

Studenti sa područja USK koji žive u sarajevskim domovima, osim subvencija stanovanja, rijetko primaju neki drugi oblik stipendija, pa ima ovakav vid financijske podrške znači mnogo. Budući da se Sarajevo nalazi dosta udaljeno od USK-a, te prema tome da Sarajevo važi za bh. metropolu, standardi su veći nego što vladaju u USK. Zbog toga cijene nekih potrebština koje će svakom studentu nekad trebati, bilo da se radi o običnoj kafi ili materijalu za fakultet, jesu nešto veće. No, studenti se uvijek pokušavaju snalaziti, pogotovo oni iz USK-a, te na različite načine uspjevaju uštediti koju marku više.

– Cijena koju trenutno plačam za boravak u studentskom domu Nedžarići je 161 KM. Kada bi došlo do toga da se ne izvrši izmirivanje duga koji USK ima prema Studentskom domu, cijena koju bi ja morao da plačam iznosila bi oko 365 KM, što sa finansijskim stanjem u mojoj porodici nije moguće te bih zbog toga, vjerovatno, morao da nađem alternativu ili se vratim u Bihać, kaže Smajić.

Naši sagovornici ističu kako bi se rado vratili u svoj rodni grad po završetku studija, no ističu kako će to isključivo ovisiti o mogućnosti pronalaska posla. Ukoliko ga ne pronađu u gradu u kojem su rođeni, biće primorani ovo egzistencijalno pitanje riještiti negdje drugo, bilo to Sarajevo ili pak neki drugi grad u BiH ili Evropi.

– Nakon završetka studija planiram uz moguću pomoć neke stipendije da nastavim školovanje na II ciklusu negdje u inostranstvu, te po završetka toga da se vratim nazad u Bihać. Dosta sam vezan za svoj grad i planiram se što više potruditi da na kraju i ostvarim svoj zacrtani cilj i Bihaću donesem, ako ne zvući prepotentno, jednu pametnu glavu nazad, zaključuje Smajić.

Izvor: abc

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0