Krenula prva faza popuštanja mjera, evo šta se sve danas mijenja u Hrvatskoj

HomeVijestiRegion

Krenula prva faza popuštanja mjera, evo šta se sve danas mijenja u Hrvatskoj

Slobodna Dalmacija prenijela apel splitskog imama: Gadi mi se više!

Od danas odlukom Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatske popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa.

Od danas se omogućava rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Radno vrijeme prodavnica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavnice određuje se u skladu sa članom 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi.

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavnica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarama, trgovinama hljebom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim pumpama. 

Sve prodavnice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci.

Omogućava se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. obućar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio).

Štab je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati.

Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. 

Omogućava se rad bibliotekama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama.

Omogućavaju se treninzi sportista I. i II. kategorije u pojedničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu natjecanja. 

Omogućava se provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. maja. 

U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema, objavila je N1.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0