instant fap

Krivi smo za Srebrenicu

Veliko mi je zadovoljstvo boraviti u Bosni i Hercegovini u vrijeme kada obilježavate 20 godina od članstva u Ujedinjenim narodima, kazao je na početku svoje dvodnevne posjete našoj zemlji generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Jedinstvo regiona

– Ovaj trenutak je od ključne važnosti jer region ide ka Evropskoj uniji. Zato treba ojačati vladavinu prava i ostale segmente društva. U regionu koji brzo napreduje niko sebi ne smije priuštiti da zaostaje na putu ka euroatlantskim integracijama, a za to je potrebno jedinstvo, poručio je Ban Ki-moon, dodavši da je BiH napravila značajne korake jer nakon rata ponovo izgrađuje multietničko društvo.

Istakao je da su demokratske promjene teške i izazovne, ali da BiH otvara novo važno poglavlje.

– Zato je potrebno zadržati usmjerenja ka zajedničkoj budućnosti, jer zajednički prioriteti su euroatlantske integracije i ekonomski razvoj, kazao je Ki-moon, poručivši da zemlje regiona koje dijele jezički, kulturni i historijski prostor moraju djelovati zajednički.

Svoje obraćanje u Predsjedništvu je zaključio izjavom da BiH može računati na UN kao partnera.

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ban Ki-moon je stigao u pravi čas jer se region transformira iz objekta pomoći u subjekat koji pruža pomoć u okviru mirovnih misija UN-a.

– Ban Ki-moon sa svojom energijom koja se odnosi na sprečavanje terorizma, sukoba i sprečavanje ponavljanja genocida, zajedno sa fokusom na podršku mladima i ugroženim kategorijama je dobrodošao u našu zemlju, rekao je Izetbegović, koji je zahvalio UN-u na pomoći koju je pružila BiH jer bi, u suprotnome, agonija BiH trajala znatno duže.

– Međutim, u toj pomoći su se desile i greške koje su kulminirale genocidom u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Te greške su priznate i u izvještaju UN-a iz 1999. godine. Te greške govore o nepravednom embargu na uvoz oružja i izjednačavanju svih strana u ratu, kao i o lošoj procjeni pokolja koji se dešavao pred očima međunarodne zajednice, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Izetbegović će sutra zajedno sa Ban Ki-moonom posjetiti Memorijalni centar u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama genocida i uputili poruku da žrtva nije uzaludna i da međunarodna zajednica u takvim slučajevima mora djelovati puno brže.

– BiH je mjesto susreta različitih kultura i tri svjetske religije, a Sarajevo je evropski Jeruzalem. Ovdje se odgovara na pitanje je li moguće ponovo opet uspostaviti multietničko društvo ili će pobijediti oni koji misle da mogu podijeliti ljude uspostavljanjem granica, naglasio je Izetbegović.

U Parlamentu

Obraćajući se na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH generalni sekretar UN-a je kazao da UN nije ispunio svoju ulogu u Srebrenici i da međunarodna zajednica nije spriječila da se desi genocid u tom gradu. Kazao je da je međunarodna zajednica u Srebrenici naučila lekciju koju još uči i podsjetio na težak period ratnih razaranja kroz koji je prošao bosanskohercegovački narod.

– UN nije ispunio svoju odgovornost. Međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji je uslijedio. Ali, naučili smo lekciju iz tog užasa, i još učimo. Ogroman broj muškaraca i dječaka izgubio je život u Srebrenici, nepotrebno, divljački. Ali, isto tako, Srebrenica je izrodila novu odlučnost međunarodne zajednice da se ispuni pravda, da se insistira na odgovornosti i da se zaštite civili. Zajedno sa našim članicama radimo više da spriječimo zločine, naglasio je Ki-moon, koji je genocid u Srebrenici povezao sa onim što se danas dešava u Siriji.

– Međunarodna zajednica je na testu u Siriji, odjeci su zagušujući. Ubrzano se ide ka građanskom ratu. Sve je više sektaških sukoba. Djeca se masakriraju. UN radi sve što može, ali konkretno djelovanje traži zajedničke napore cijele međunarodne zajednice. Bez toga biće još više krvoprolića. Zato ovdje u srcu BiH, koja se oporavila od rata, upućujem molbu svijetu: Nemojte odlagati, udružite se, djelujte sada kako bi se zaustavio pokolj u Siriji, zamolio je Ki-moon.

KOMENTARI