instant fap

Kriza gasi evropsku štampu

Upravni odbor njemačkog medijskog giganta Gruner+Jahr odlučio je da ugasi vodeći ekonomski list Financial Times Deutschland, pišu Frankfurter allgemeine i sedmičnik Die Zeit.

Da li će do obustave rada doći odmah ili u nekom prelaznom roku, zavisiće od pregovora uprave i predstavnika zaposlenih. Koncern je najavio i raspisivanje konkursa za prodaju sedmičnika Impulse. Poznavaoci tvrde da je popularnost FT-a, tj Financial Timesa kao jednog od najstarijih svjetskih ekonomsko-političkih dnevnika koji se štampa od 1884, naglo opala.

Dnevno se proda stotinjak hiljada primjeraka u Britaniji, a globalni tiraž iznosi manje od pola miliona. Pad prodaje – uz izostanak prihoda od oglasa kao posljedice ekonomske krize – zapečatio je sudbinu i jednog od najstarijih liberalnih dnevnika Njemačke. Frankfurter Rundschau najavio je stečaj poslije 106 godina izlaženja. Neizvjesna sudbina čeka i partnere u Medijskoj zajednici Dimon kojoj pripada Rundschau.

Kriza evropskih štampanih medija objašnjava se složenim sticajem okolnosti. Stručnjaci ukazuju na drastični pad prihoda od oglasa i na pad prodaje sa tendencijom konstantnog ubrzanja. U raspravama se ukazuje na nedorečenost prilagođavanja aktuelnoj situaciji. “Prihodi od prodaje i od pretplate morali bi da finansiraju novine”, istakao je Werner D’Inka, izdavač dnevnika Frankfurter allgemeine u aktuelnoj raspravi o budućnosti štampanih medija. On je naglasio da se novinsko-izdavačka struka decenijama oslanjala na prihode od oglasa, smatrajući prodajne rezultate samo argumentom za cijenu oglasnog prostora. “Umjesto da elektronskim izdanjima privučemo pažnju čitalaca za štampana izdanja, pokušali smo sami sebi da pravimo konkurenciju”.

KOMENTARI