instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Krizni štab FBiH zahtijeva da učenici ne idu u školu sedmicu nakon izbora

Krizni štab FBiH zahtijeva da učenici ne idu u školu sedmicu nakon izbora

Republički štab za vanredne situacije RS odlučio je da učenici osnovnih i srednjih škola sedmicu nakon održavanja lokalnih izbora nastavu pohađaju online.

Razlog tome je dezinfekcija škola u kojima se nalaze biračka mjesta, kroz koja će u nedjelju, 15. oktobra, “prodefilovati” veliki broj građana, glasača.

Zanimalo nas je – šta će se desiti u FBiH?

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je danas na press konferenciji da su zahtijevali da učenici sedmicu nakon izbora ne idu u školu, kako bi bile dezinficirane sve škole u kojima se održavalo glasanje, s ciljem zaštite djece od zaraznih bolesti.

Nadija Bandić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke FBiH, kazala je za Radiosarajevo.ba da ne mogu poslati jednoobraznu preporuku svim kantonima u smislu održavanja nastave nakon izbora.

“Nastava je specifična za pojedine kantone i u skladu s njihovim mogućnostima. Ali mi pozivamo na odgovornost i apeliramo da se poštuju sve epidemiološke mjere kada budu izbori, kao što su provjetravanje, dezinfekcija površina”, dodala je Bandić.

Naglasila je da je situacija više nego teška, a očekuje se povećan broj oboljelih jer se vrši više testiranja.

“Morat ćemo održati online sastanak s kantonalnim ministrima obrazovanja da vidimo šta dalje po pitanju organiziranja nastave”, rekla je Bandić.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo pozvali su Ministarstvo za obrazovanje, mlade i nauku KS da ponedjeljak, dan nakon lokalnih izbora, svi učenici imaju online nastavu, upravo radi dezinfekcije škola.

No, ministar obrazovanja KS Anis Krivić istakao je da misle o sigurnosti učenika i da su već poduzeli sve aktivnosti i prije poziva sindikata.

“Poznato vam je da se lokalni izbori održavaju 15. novembra 2020. godine, te da se isti provode u prostorijama određenog broja osnovnih i srednjih škola.

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, obavještavam Vas da će se dani 16. i 17. novembra 2020. godine, u školama u kojima će se održati lokalni izbori, iskoristiti za dezinfekciju i provjetravanje prostorija školekako bi se učenici bezbjedno vratili u školske klupe. Također, nastava za učenike razredne nastave, u svim osnovnim školama određenim za biračka mjesta, će se realizirati po #online modelu nastave”, odgovorio je ministar Krivić za Radiosarajevo.ba.

KOMENTARI