instant fap

Kružni valovi na dnu mora

Jedna osoba je cijeli svoj život posvetila otkrivanju misterija koje leže na dubinama oko japanskih obala.

Dugogodišnji ronilac i podvodni fotograf Yoji Ookata dobio je ronilačku dozvolu u 21. godini i posljednjih pedeset godina proveo je istražujući i dokumentirajući sve na šta je naletio, prenosi svijetokonas.net.

Nedavno, dok je ronio kod Amami Oshima na jugu zemlje, Ookata je uočio nešto što nikada ranije nije vidio: kružne valovite geometrijske uzorke pijeska  šest metara u promjeru i 80-ak metara ispod nivoa mora. Ubrzo se vratio s kolegama i televizijskim ekipama kako bi saznali više informacija o ovoj pojavi koju su nazvali “misteriozni krug”.

Kada se vratio sa kolegama i TV ekipom sa NHK televizije, zajedno su došli do nevjerovatnog otkrića. Koristeći podvodne kamere, tim je otkrio da je umjetnik koji stoji iza ovih krugova mužjak japanske ribe napuhaće (koja se smatra jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svijetu, ali i japanskim delikatesom) koja, koristeći samo svoje peraje, neumorno kruži dnom i stvara neobične uzorke.

Stručnjaci su utvrdili da je razlog ovakvog ponašanja – udvaranje. Naime, mužjak ove ribe na ovaj način privlači ženke, i što su krugovi kompleksniji, veća je vjerovatnoća da će doći do parenja. Naučnici su također otkrili da, što je više brda i dolina u krugu, vjerovatnoća stvaranja potomaka je veća, jer kružne formacije neutraliziraju struje, te tako štite jajašca od raznih opasnosti.

KOMENTARI