instant fap
NaslovnicaMagazin

Kuglice od ruma

Kuglice od ruma

Long time, no see (read?). Imam i dobru ispriku. Malo sam previše radila. Prošlo je tri mjeseca otkad sam stigla u južnije krajeve, a broj mojih odlazaka na plažu toliko je sićušan da me sram napisati ga (nije ni da ga baš točno znam, ali eto). Ali bez obzira na sušno ljeto u kuhinji, nekoliko lijepih aseva u rukavu imam.

kuglice.rum

Prvi su kuglice od ruma. Da. Totalno neprikladno za ovo doba godine kad svi pričaju o zimnici, balančanama, grožđu, smokvama i inim divotama, eto mene s kuglicama od ruma kao da je Božić. Neka, neka, doći će i Božić brže nego što vam se čini i poželjet ćete neki ukusan, jednostavan i prilagodljiv recept za kuglice. Zato sada napravite mental note (fluorescentno narančaste boje) i zapamtite da je to taj recept koji će vam trebati za dva i pol mjeseca.

Kad bi me od slova na papiru, prijevoda i korektura zaboljela glava, malo bih se protegnula i skoknula do slastičarnice Sugar and Spice koja je 3 min pješice od ureda i skoro svaki put bih se počastila barem jednom kuglicom od ruma (uz neki drugi kolač) ili pak malo većim brojem njih ako bih odlučila da su one glavne zvijezde taj dan. U određenom trenutku to je poprimilo razmjere epidemije pa sam zaključila da će me izliječiti jedino vlastiti pokušaj.

Kuglice su sočne, prave tvrdoće, lagano aromatizirane rumom (nećete imati osjećaj da ste upali na gusarski brod) i zarazne. Dovijala sam se različitim načinima na koje bi se takva tekstura mogla postići, malo guglala i upomoć mi je uskočila nezaobilazna Martha Stewart. Uz pokoju sitnu promjenu njezin je recept izliječio moj rumokuglicitis.

 

Za 40-ak kuglica:

  • 180 g maslaca
  • 180 g čokolade
  • 3 jaja
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 90 g glatkog brašna
  • 80-90 ml ruma

 

  1. Obložite pleh veličine cca 30×40 cm papirom za pečenje i ugrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Rastopite maslac i čokoladu pa im umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim i šećer, vanilin šećer i sol.
  3. Lagano miješajući dodajte i brašno.
  4. Pecite 20-ak minuta, ne treba se prepeći.
  5. Pustite kolač da se malo ohladi. Ako su se rubovi jako stvrdnuli, odstranite ih i izmrvite kolač u zdjelu.
  6. Dodajte rum i sve miješajte mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  7. Oblikujte smjesu u kuglice i uvaljajte ih u kokos ili šećer ili obložite čokoladom pa stavite na nekoliko sati u hladnjak. Nije ih potrebno pokrivati.
  8. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi (meni su malo draže hladne).

KOMENTARI