instant fap

Kuku lele ode krava i tele 3.

Kuku lele ode krava i tele 3.

Od prve postratne i višestranačko – postizborne sjednice Općinskog vijeća koja se desila 23. oktobra 1997. godine do ove prošlomjesečne zadnje konstituirajuće u utorak 27.11.2012. u Sanskom Mostu se ništa bitno nije promijenilo.

Osim aktera… Uzročno – posljedični dramaturški obrasci toliko su scenaristički razrađeni da bi protagonistima implementacije lokalne vlasti i sam Hičkok zavidio. Naime, 1997 godine  parlamentarnu većinu u Sanskom Mostu činila je CD – koalicija, potpisana u Sarajevu od strane lidera četiri političke partije Izetbegović – SDA, Silajdžić – S za BiH, Kadić – Liberali i Spahić – Građanska stranka. Ova je koalicija u Sanskom Mostu realizirana na relaciji dvije stranke SDA i S za BiH (druge dvije nisu djelovale u našem gradu).  Na čelu SDA bio je tad rahmetli Ahmet Paunović, a S za BiH Rifet Bahtić (osnivač ove stranke u Sanskom Mostu). Treća po snazi u vijeću bila je stranka „Zavičaj“ sastavljena od Srba – povratnika, koja je, apsurda li, imala ulogu posrednika u tada dva zaraćena bloka probošnjačkih partija. Iako su SDA i S za BiH 29.10.1997. potpisale i sporazum, formiranje vlasti je izazvalo pažnju cjelokupne BH – javnosti, jer je to prvi otvoreni sukob u novoformiranoj CD – koaliciji na nivou cijele BiH. Svi pisani i elektronski mediji iz Sarajeva bavili su se i pisali o ovom sanskom političkom kupleraju. Posebnu je pažnju javnosti izazvao otvoreni sukob unutar sanske SDA.

Husein ef. Kovačević, tadašnji vijećnik SDA za govornicom je otvoreno prozvao Paunovića i vlastitu SDA zbog činjenice da ne poštuje odredbe Sporazuma o koaliranju sa S za BiH. Šok u staroj vijećnici bivšeg „marksističkog“ centra izazvao je zahtjev Fadila Hukanovića vijećnika SDA iz Vrhpolja da ova MZ realizira pravo kandidiranja za poziciju načelnika. Tada je načelnik biran iz reda i na prijedlog vijećnika. Samo se SDA i odvažila kandidirati za ovu poziciju. Rahmetli Mehmed Alagić je prvi, a Aida Aganović drugi kandidat za načelnika na ovoj konstituirajućoj sjednici. Tadašnji zakoni su propisivali obavezu najmanje dva kandidata za načelnika i to je u ovom slučaju ispoštovano, iako je Aganovićka u obraćanju za govornicom tražila da se glasa za prvog kandidata (Alagića) povukla iz ozbiljne borbe za funkciju načelnika. Tadašnji ministar pravde iz Sanskog Mosta Mirzet Karabeg je u izjavi za javnost objasnio da je u Sanskom Mostu „Forma apsolutno ispoštovana“. Kad se to u politici vodilo računa o suštini?!

Prva konstituirajuća sjednica ostat će upamćena i zbog činjenice da su je demonstrativno napustili vijećnici S z BiH na čelu sa Rifetom Bahtićem. Iako se držao po strani, Asim Kamber je spominjan u političkim krugovima kao dobar prijatelj Bahtića i ef. Kovačevića, a ovaj događaj mu je poslužio da u kasnijoj unutarstranačkoj (SDA) borbi preuzme utjecaj u ovoj stranci koji traje do danas. Najviše novinarskih tekstova iz ovog vremena objavio je sadašnji dopisnik „Avaza“ Midhat Dedić koji svakodnevno putem lokalne TV – 101 i Večernjih novina stigmatizirao lokalnu vlast na čelu sa Alagićem i Lemešom. Dedić je tada najbliže surađivao sa Kamberom. Po napetosti i dramaturškom raspletu, od ove posljednje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća samo je interesantnija ona iz 2000. g. Identično današnjem sastavu Općinskog vijeća i te godine SDA je imala 14 vijećnika. Dakle, nedovoljno da sama implementira vlast. I tada je izbor načelnika bio na relaciji kandidata SDA i S za BiH.

Dan prije sjednice sve je bilo jasno, neki kažu i potpisano. Kandidat za načelnika iz S za BiH Sulejman Kazić bio je uvjeren u pobjedu nad kandidatom SDA Mesudom Šabićem. Omjer 16:14 za Kazića. Noć prije u Viskiju su neki SDP-ovci dobrano alkoholizirani već proslavili i pobjedu i konačno uklanjanje SDA sa političke scene Sanskog Mosta. Politička napetost u gradu je možda bila i veća od one 1997. Uživajući u programskom ekspozeu, Kazić je vidno ohrabren već izgledao pobjednikom. Neposredno pred početak izborne i konstituirajuće sjednice pojavio se i nezaobilazni Kamber. Pred zgradom Marksističkog centra otvorena je i kladionica. Pljuštale su stotke, uglavnom u korist Kazića a protiv Šabića. Kamber je bio na drugoj strani.

Nakon prebrojanih glasova Kamber se pojavio kratko preuzimajući zaradu od opklade koju je deponirao tadašnji vijećnik Fikret Agić. Solidan iznos… „Ne pravite račun bez krčmara“, kratko je prokomentirao Kamber. Do dana današnjeg nije jasno niti je ko dao odgovor kako se dogovorenih i potvrđenih, noć prije, 16 na kraju po Kazića tragično pretvorilo u 14. Midhat Dedić je tada bio na strani SDP-a (rahmetli Fude Kurbegovića).

 

Ko je pravio „račun bez krčmara“ 2012 saznajte u slijedećem nastavku.

Enes Brandić

Stavovi u ovom tekstu izražavaju autorovo lično mišljenje i ne predstavljaju nužno uredničku politiku našeg portala.

KOMENTARI