Kulturna manifestacija obilježje Sanskog Mosta

Homeinmedia danas

Kulturna manifestacija obilježje Sanskog Mosta

Vozači oprez: Otežano saobraćanje zbog snijega i poledice na putevima u BiH

Jubilarno 25. “Ljeto na Sani”, sa preko 50 sadržaja, u znaku sjećanja na spominjanje imena grada 1244, ugarskog kralja Bele Četvrtog

Sanski Most je po prirodnim ljepotama bio i ostao među najljepšim gradovima u Bosni i Hercegovini. Bila je to jedna od najvećih općina (među 10 najvećih) u BiH sa ca 65.000 žitelja, dobrom privredom.

Grad je bio poznat po Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1944, Osnivačkoj konferenciji NOF-a u Zdeni, prvom fudbalskom klubu u novoj Jugoslaviji “Podgrmeč”, spomeniku žrtvama fašističkog terora “Šušnjari” i Nacionalnom parku “Koričanica” na Grmeču sa monumentalnim spomenikom i brojnim pratećim sadržajima za rekreaciju.

Od prirodnih ljepota pročuo se po tome što kroz općinu teče devet većih rijeka, od kojih kroz grad protiču: Sana, Zdena i Bliha, a u neposrednoj blizini su Dabar i Sanica.

Turističke atrakcije su: Vodopad Blihe, Hrustovačkoj pećina, Banja Tominskoj Ilidža i druge ljepote.

Prije agresije na BiH (1992-1995) općina je bila poznata po Prvoj galeriji naive u BiH i “Drugovanju na Sani”, manifestaciji “Mjesec cvijeća” i što je to bio grad kulture, sporta i mladosti.

“Ljeto na Sani” je i ove godine privuklo ogroman broj Sanjana, ali i drugih bh. i drugih građana iz dijaspore: Sanski Most ljeti naraste i desetorostruko i više, navečer na korzu u Prijedorskoj ulici, niko ne može izbrojati: “da baciš jaje ne bi imalo gdje pasti”!

Teško je nabrojati sve bogate sadržaje i manifestacije, ona je jedinstvena u BiH, pa i na širim prostorima: narod je na korzu u kultnoj Prijedorskoj ulici, gdje se nudi sve “od igle do lokomotive”, s obje strane ulice prepuni načičkani restorani, aščinice, roštiljnice, ljetni štandovi, palačinci, pečeni i kuhani kukuruzi, što insan može poželjeti. Sve oživi kada dođe ljeto, Sanski Most živi da bi dočekao ljeto, kada se promet udesetorostruči, ali i ljeto je tradicija za brojne svadbe, dolaze bogate cure i momci iz inozemstva (dijaspore) i odvode sa sobom još ljepše cure ili momke iz sanske čaršije i općine u najskupocjenijim limuzinama, nakon holivudskih svadbi o kojima se i mjesecima priča.

LJETNA POZORNICA U MALOM PARKU KOD ZDENE

Mali park, Gradska galerija, biblioteka, Kino “Sana”, Trg Oslobodilaca, gradska dvorana, Stadion NK “Podgrmeč”, rijeka Sana, Delića brod, Gradski most, i Prijedorska ulica su arene na kojima se 17 dana, od 15. jula do 1. augusta 2022. godine, odvijaju najraznovrsniji kulturni sadržaji koji mame.

“Ljeto na Sani 2022” počelo je 15. jula svečanim otvorenjem u 20:30 sati na Ljetnoj pozornici u Malom parku kod Zdene, tradicionalnom “Sladoledijadom” za najmlađe Sanjane, koncertom dječijeg hora “Melody” i izložbom umjetničkih slika akademskog slikara Muamera Omanovića u holu Narodne biblioteke, a završilo 1. augusta 2022. godine, također tradicionalnim “Skokovima sa Gradskog mosta”.

Teško je nabrojati sve sadržaje manifestacije: slikarska radionica akademskog slikara Muamera Omanovića, koncert, tamburaši “Bedem”, zajednička izložba umjetničkih slika Edina Hasanića i Mehemeda Alihodžića, promocija monografije “Sanski Most, grad u ogledalu rijeka”, koncert grupe “No limit now”, izložba malih slikara, promocija knjige “Črčkarije” Alme Čirkić, “Umjetnost bez granica”, Viva la musica, Sanski Most Vrtovi Sane – izbor najljepših sanskih vrtova, muzički program, Semir Alagić, lutkarska predstava “U vrtu”, mažoretkinje, koncert, hor “Harmonija”, izložba umjetničkih slika i karikatura Benjamina Muhamedbegovića, monodrama “Điđa iz Džordžije i Lutvo u predbračnom sevdahu”, autorica Vernesa Manov, Humane zvijezde: revijalna utakmica, tradicija i običaji u dolini Sane, prodajna izložba rukotvorina sanskih žena, veče folklora i harmonike, koncert benda “Rock ko fol”, radionica “Umjetnost slikanja na vodi”, umjetnici iz Turske, Mali park, “Noć ilahija” (Eldin Huseinbegović), koncert “Divanhane”, izložba oldtimera, koncert pop benda “Šuma čovjek”, izložba umjetničkih fotografija “Krajolici Sane” Dine Begovića, revija boksa “Sana Fight Night”, promocija monografije “Sedmi korpus Armije RBiH, stvaranje, jačanje, pobjede”, Sanska regata, Krečana – Gradski most, doček i muzički program i skokovi sa Gradskog mosta, kojima je završeno “Ljeto na Sani 2022”.

SKOKOVI SA GRADSKOG MOSTA

Sanel Ališić iz Sanskog Mosta pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja u noćnim skokovima s Gradskog mosta koje je održano 1. augusta 2022, unatoč niskom vodostaju Sane. Skakači su izvodili dvije serije skokova po vlastitom izboru, ocjenjivao ih je specijalni žiri. Sanel Ališić je više puta učestvovao u skokovima i osvajao druga i treća mjesta, ovoga puta uspjelo mu je da ostvari najbolji rezultat i ponovi uspjeh od prošle godine, to dobije i nagradu 1.000 KM Općine Sanski Most.

Ove 2022. godine, tradicija je nastavljena i Sanjani su 17 dana uživali u preko 50 različitih sadržaja, tako da je Sanski Most iliti Sana, grad na obalama Sane, bio kulturni centar BiH. Tako će biti i narednih godina. Manifestacija “Ljeto na Sani” se odvija u znak sjećanja na prvo spominjanje imena grada na Sani u dokumentu ugarskog kralja Bele Četvrtog iz 1244. godine.

Odavno se u narodu priča: Nigdje nećete biti dočekani kao u Sani, toliko vole rijeku da joj i ime svojataju, tu vas prigrle kao najrođenijeg, tu ne možete biti nikada muhadžer. Sanjani su na ovome dunjaluku najgostoljubiviji žitelji – nimalo slučajno, pitome i zdrave rijeke ulile se u duše Sanjana!

Nije slučajna ni poznata krilatica: “Sve rijeke teku prema ušću, samo Sana teče prema vama”

Dođite i uvjerite se!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: