instant fap

Kupujte kvalitetno

Mnoge porodice u današnjoj situaciji, nažalost, jedva sastavljaju kraj s krajem, ali opet, s druge strane, često bacaju hranu koju su ionako preskupo platile. Jedan od načina da je sačuvate jeste da zaledite mnogo namirnica, pa tako i gotovu kuhanu hranu.

Naprimjer, napravili ste previše mesa za pohovanje? Nepečeno, panirano meso zamrznite i ispecite kada vam zatreba. Kupili ste previše šampinjona? Operite ih, nasjeckajte, osušite i smrznite. Možete smrznuti i gotova kuhana jela, gulaše, supe, čorbe, povrće, voće, namaze, soseve… Razmislite koliko obroka možete da sklonite u zamrzivač i uštedite?

Ako imate problema s bacanjem hrane, a sve zbog velikih jednomjesečnih šopinga prilikom kojih kupite previše kvarljive hrane koju ne možete da pojedete u kratkom periodu, tada je vrijeme da promijenite tu naviku. Kada su u pitanju kvarljive namirnice, kupujte ih, naprimjer, jednom sedmično, s unaprijed zacrtanim planom za šta ćete ih upotrijebiti u sljedećih nekoliko dana. Ako nemate plan, nemojte kupovati samo iz navike ili neke puke želje.

Kupujte količinu hrane za koju znate da ćete moći da je pojedete. Naprimjer, kada kupujete sudžuku, kupite manju količinu kvalitetnije, koju znate da ćete sigurno pojesti, umjesto veće količine možda lošije i jeftinije, koja će vam nakon sedmicu dosaditi i na kraju ćete je baciti. Najlakše vam je da zatražite 200-300 grama sječene šunke. Isto važi za mnoge druge namirnice.

Osim cijene i brenda, gledajte i rok trajanja. Ipak, ako namirnicama u vašem frižideru istekne rok trajanja, to ne znači da ona više nije jestiva. Većina namirnica je još jestiva bar nekoliko dana, pa i duže. Nemojte ih bacati, nego ih upotrijebite što prije, ali uz razumnu dozu opreza.

KOMENTARI