instant fap
NaslovnicaBiH

Kusturica: Kamenje sam uzeo uz dopuštenje gradonačelnika Trebinja

Kusturica: Kamenje sam uzeo uz dopuštenje gradonačelnika Trebinja

Veliko negodovanje Trebinjaca i čitave javnosti izazvalo je rušenje povijesne tvrđave u Trebinju zbog kamenja koje je Emiru Kusturici potrebno za njegov Andrićgrad.

Grupa Trebinjaca okupila se jučer na brdu Strač iznad Trebinja, odakle su radnici iz Višegrada koji su radili za Kusturicu pokušali da odvezu kamen sa austrougarske kule Petrinja. Stanovnici Trebinja su automobilima blokirali put i zaustavili radove.

“Za potrebe autentičnog izgleda Andrićgrada pokupili smo uleglo kamenje obraslo korovom uz verbalno dopuštenje Dobroslava Ćuka, načelnika opštine Trebinje. Moji Hercegovci bi rekli da se ‘od muhe pravi međed’, kazao je Kusturica za Blic.rs.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da objasni okupljenim građanima situaciju i priznao da je znao za čitav projekat, ali da je bio uvjeren da je u pitanju “loše stanje tvrđave”.

Naime, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma.

Tako se nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica okomio i na austrougarsko utvrđenje Petrinja iznad grada, koje predstavlja kulturno-historijski spomenik.

“Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je ranije srušena. Rekao sam da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije”, kazao je Ćuk.

On navodi da je odmah po saznanju da se skida kamen otišao na teren i zaustavio radove i da nijedan kamen nije odnesen.

Reditelj kaže da zna iz čije “kuhinje” dolaze optužbe da uništava kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i da ti ljudi opsesivno prate svaki njegov korak.