Kvrguša je jelo Krajine

HomeLokalne temeSanski Most

Kvrguša je jelo Krajine

ODLIČNE VIJESTI Sana u mjesecu bez zaraze

Ako se pitate šta jesti u Sanskom Mostu od autentičnih jela, naš prijedlog je kvrguša, kljukuša i tarhana (trahana).

Na područje cijele Bosne i Hercegovine naziv za tradicionalnu supu je tarhana, samo je u Krajini zovu trahana. Sa dolaskom Turaka je ovo jelo iz istočnog Egeja i stiglo na naše prostore. Sam naziv potiče od riječi tarakhaneh”, što znači hrana za siromašne.

Tarhana predstavlja sušeno izribano tijesto (brašno, sol i jaja) kuvano u vodi sa čestim dodacima povrća i mesa. Ukusno toplo predjelo.

Kvrguša je jelo Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Predstavlja tijesto koje ima poredanu piletinu po sebi, i odozgo preliv pavlake. Ime je vjerovatno dobilo po kvrgama koje piletina pravi na vrhu.

Kljukuša je jelo čiji su osnovni sastojci brašno, so i voda. U Krajini je najrasprostranjenija verzija kljukuše uz dodatke krompira i jaja. Pečena u tepsiji se kida i preliva jogurtom, sirom ili pavlakom pomiješanim sa bijelim lukom.

Ko može ostati imun na ovakvu trpezu?!

Iza nas još jedna nezaboravna avantura. Divan predio. Napunili smo baterije, natopili se ljepotom i zvukovima prirode i sada možemo uroniti u nove radne obaveze. Jedva čekamo novi vikend i neku novu avanturu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0