instant fap

Lada prestaje proizvoditi Nivu Legend s pet vrata

Lada prestaje proizvoditi Nivu Legend s pet vrata

Nekada čak i legende moraju u penziju nakon dugog niza godina u službi, a upravo će se to dogoditi s Ladinom petovratnom Nivom Legend.

Lada namjerava okončati proizvodnju Nive Legend u decembru ove godine, ali ljubitelji također legendarne trovratne Nive Legend nemaju razloga za brigu, barem ne do dolaska dugoočekivanog potpuno novog modela 2024. godine.

Petovratna verzija Nive kodnog imena VAZ-2131 je jedna od mnogih verzija koje su se pojavile sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno nakon dolaska trovratne verzije krajem sedamdesetih. Iako nudi više prostora za noge putnika na stražnjem sjedištu zahvaljujući značajno dužem međuosovinskom rastojanju (duže za 500 mm), petovratna verzija se nije posebno dobro prodavala. Iz fabrike je izašlo samo 100.000 primjeraka od 1993. godine od ukupno 3 miliona primjeraka Nive prodanih od 1977. godine.

Činjenica je da većina kupaca preferira klasičnu trovratnu Nivu kratkog međuosovisnog razmaka jer je nasposobniji terenac, lakša je i štedljivija iako koristi isti motor. Međutim, tokom svih ovih godina je ipak postojalo tržište za petovratnu verziju koja je služila kao “karavanska izvedba” modela s pogonom na sva četiri točka.

Nivu Legend pokreće dobro poznati 1,7-litarski motor koji razvija 82 KS i 129 Nm obrtnog momenta i koji je uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem te pogonom na sva četiri točka.

Zbog problema s dobavljačima proizvodnja petovratne Nive Legend je prekinuta u februaru, ali je nastavljena u martu. Ipak, fabrika AvtoVAZ je prestala primati narudžbe prošle sedmice kako bi ispoštovala kupce i okončala proizvodnju zauvijek u decembru.

U Rusiji se petovratna Niva Legend nudi s Classic, Luxe, Urban i Black Series paketima opreme. Najskuplja varijanta dolazi sa 16-inčnim felgama od legura, integrisanim plastičnim branicima, maglenkama, grijanim prednjim sjedištima, električnim podizačima prozora i klima uređajem. Verzija Bronto fokusirana na off-road je ekskluzivna za trovratnu Nivu.

AutoVAZ-ova odluka da okonča proizvodnju petovratne Nive Legend nije iznenađenje jer se nedavno obnovljena Niva Travel smatra indirektnom zamjenom. Ovaj model je poboljšana verzija modela AvtoVAZ 2123 koji je debitovao 1998. godine te je prodavan i kao Chevrolet Niva, no i dalje je moderniji od “fosilizirane” Nive Legend.

KOMENTARI