instant fap
NaslovnicaMagazin

Lagano, kremasto i jednostavno: Banana split torta

Lagano, kremasto i jednostavno: Banana split torta

Sastojci:

Biskvit

7 bjelanaca

7 kašika šećera

2 kašika kakaa

10 kašika oraha

3 kašike brašna

1 prašak za pecivo

Fil:

7 žumanaca

700 ml mlijeka

2 pudinga od banane

4 banane

30g čokoladnih mrvica

250 g margarina

8 kašika šećera

Dekoracija:

3 krem-šlaga

250 ml mlijeka

100g čokolade

1 kašika ulja

Priprema:

Za biskvit: Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomiješati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena bjelanca.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći biskvit. Kada se ohladi presjeći na pola po dužini.

Za fil: Staviti 600 ml mlijeka na šporet sa šećerom da prokuha.

Žumanca umutiti pa dodati ostatak mlijeka, mutiti i dodati puding od banane.

Kada mlijeko prokuha, skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom miješajući sve vrijeme. Vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne.

U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.

Na koru namazati polovinu fila, poredati banane, pa opet premazati filom, odozgo položiti koru.

Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti otopljenom čokoladom.

KOMENTARI