Lagumdžija hoće SBB umjesto SDA

HomeBiH

Lagumdžija hoće SBB umjesto SDA

Zašto je u BiH zabranjeno reklamiranje Caffetina

Kako je poznato, predsjednik SDP-a poslao je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda Stranke demokratske akcije

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija danas će održati sastanak sa Fahrudinom Radončićem. Oni su se dogovorili da nastave jučerašnje pregovore na nivou delegacija SDP i SBB u 11 sati u sjedištu SDP-a u Sarajevu.

Kako je poznato, predsjednik SDP-a poslao je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA).

Imajući u vidu da je budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu usvojen uz protivljenje SDA u svim državnim institucijama te na osnovu javno iznesene volje te stranke, u skladu sa dogovorom lidera stranaka 23. maja u Sarajevu i članom 15. Zakona o Vijeću Ministara BiH lider SDP-a poziva predsjedavajućeg Bevandu da pokrenete postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda SDA Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića, navodi se u saopćenju SDP-a.

Predsjednik SDP-a izrazio je nadu da će u nekom razumnom roku imati jasnu i preciznu situaciju i potvrdio da treba brzo djelovati.

“Mislim da nema razloga za čekanje jer najgore stanje trenutno je ono koje sad imamo, a to je potpuni zastoj i blokada obaveza koje smo dogovorili na nivou šestorke”, rekao je Lagumdžija.

“Bilo mi je je bitno da vidim da li je gospodin Radončić spreman i na kojim programskom načelima da se priključi na onim nivoima gdje možemo to zajedno da radimo i danas ćemo više znati”, kazao je Lagumdžija.

Radončić je rekao da je cilj SBB da BiH što brže, ako dođe do promjene vlasti, dobije tu vlast i što brže nastavi evropskim putem. Ako SBB uđe u vlast, prema njegovim riječima,  nastojat će da to bude osvježenje u ekonomskom i političkom smislu.

“Ako bismo ulazili u vlast naš uslov bi sigurno bio da se to radi na svim nivoima vlasti”, izjavio je Radončić.