instant fap

Lagumdžija i Dodik postigli dogovor

SDP i SNSD dogovorili da će državni i entitetski parlamenti birati tužitelje, te usaglasili neophodne izmjene zakona i drugih propisa koji će, ako ih odobri Parlament, bolje zaštititi domaće proizvođače, dovesti do efikasnije javne uprave te, također, do učinkovitijih elemenata izbornog zakonodavstva

Današnji šestosatni razgovori u Sarajevu najviših dužnosnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najvećim dijelom, četiri sata, protekli su u dogovaranju ekonomskih mjera čija bi realizacija dovela do uspješnijeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji, saopćili su akteri nakon susreta.

Suglasili su se za neophodne izmjene zakona i drugih propisa koji će, ako ih odobri Parlament, bolje zaštititi domaće proizvođače, dovesti do efikasnije javne uprave te, također, do učinkovitijih elemenata izbornog zakonodavstva.

O svemu će SDP-e i SNSD-e upoznati Hrvatsku demokratsku zajednicu, Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990, Srpsku demokratsku stranku i Savez za bolju budućnost BiH, najavili su večeras na pres-konferenciji nakon razgovora lideri SDP-a i SNSD-a Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik.

Podrška navedenih političkih faktora također je potrebna zajedničkoj poziciji SDP-a i SNSD-a kako bi se već iduće sedmice na sjednici Predstavničkog doma krenulo u realizaciju dogovorenih dokumenata, kazao je  Lagumdžija.

Kad su u pitanju dispariteti vezani za vancarinska opterećenja za robe koje izlaze iz BiH u Srbiju i Hrvatsku, na primjer, dvije stranke su saglasile mjere prema kojima će nadležne agencije moći ubrzo predlagati Vijeću minsitara BiH akte čiji će cilj biti postizanje reciprociteta.

Prema obraćanju lidera SNSD-a Milorada Dodika na pres-konferenciji, razmatran je i problem tzv. valutne klauzule, u koji su ušli mnoga preduzeća i građani.

Dogovorena je zabrana te klauzule kako se potrošački krediti podignuti u konvertibilnim markama ne bi vezivali za strane valute, kao za švicarski franak na primjer.

Dogovoreno je i da u tromjesečnoj sezoni prispjeća poljoprivrednih proizvoda – jagoda, krompira i mnogih drugih kultura, bude zabranjen uvoz tih roba u BiH, kao i izvoz roba za koje država daje poticaje.

Oni koji ne primaju poticaje a bave se proizvodnjom radi izvoza, mogu slobodno izvoziti za to vrijeme, kazao je Milorad Dodik.

Pitanja vezana za Koridor 5C, koja su bila posebna stavka u današnjim razgovorima SDP-a i SNSD-a, odnose se na zajednički nastup, na nivou države BiH, pred međunarodnim finansijskim institucijama.

Jedna od dogovorenih mjera je i angažiranje sredstva Elektroprenosa na način da 100 miliona dobiti bude preneseno u ingerenciju entitetskih vlada za podršku javnim finansijama a 156 miliona za investicione projekte,kazao je između ostalog Dodik, prenoseći novinarima rezultate današnjih razgovora SDP-a i SNSD-a.

U vezi s izmjenama izbornih propisa, naveo je dogovor o uvođenju zatvorenih lista već od  narednih općih izbora u državi te ukidanje glavnog centra za prebrojavanje glasova i prenošenje glavnine tog posla na općinske izborne komisije, a mogućnost uvođenja posebnih centara za prebrojavanje tamo gdje se eventualno pojave problemi.

Dogovoren je i novi način izbora biračkih tijela, kazao je Dodik

KOMENTARI