instant fap

Lagumdžija nakon oktobra 2010. najavio da će od Federacije BiH napraviti zapadnu Njemačku

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je u nedjelju da je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija nakon oktobarskih izbora 2010. godine samouvjereno najavio da će “od Federacije BiH napraviti zapadnu Njemačku, a osnovni ekonomski pokazatelji govore da će FBiH prije postati Sjeverna Koreja”.

Očito je da Lagumdžija pričom o izmišljenim koalicijama želi skrenuti pažnju javnosti s ključnih pitanja i prikriti činjenicu da je njegova zaokupljenost uspostavom vlasti po njegovim aršinima rezultirala s dvije izgubljene godine, navodi SDA.

– Iako je u kampanju za lokalne izbore SDP ušao sa sloganom „Idemo naprijed“, podaci pokazuju da krupnim koracima idemo zapravo nazad. Osnovne životne namirnice u protekle dvije godine poskupjele su za 34 posto, dok je prosječna plaća u FBiH povećana za svega 19 KM, s 804 na 823 KM. Ni mjesečna primanja penzionera ne prate rast cijena prehrambenih proizvoda. Prosječna penzija za dvije godine, otkad je SDP najveća vladajuća stranka „otišla je naprijed“ u FBiH za svega 10,33 KM. SDP je, također, obećao otvaranje novih radnih mjesta; međutim, država za čovjeka postala je država za zapošljavanje stranačkih funkcionera, rodbine i poslušnika. Za to vrijeme FBiH bilježi rast nezaposlenosti. Od kada je Lagumdžija obećao zapadnu Njemačku pa do danas u FBiH nezaposlenost je porasla za 13.803 osobe. Ista situacija je i u cijeloj državi. U prethodne dvije godine u Bosni i Hercegovini traži posao dodatnih 25.600 ljudi, penzije su povećane za mizernih šest, a prosječna plaća za 24 KM.

SDA također navodi da je jedan od glavnih ciljeva SDP-a, bio  i rast direktnih stranih ulaganja te poboljšanje poslovne klime.

Međutim, prema godišnjem izvještaju Svjetske banke “Doing Business” za 2012.godinu, Bosna i Hercegovina se od 183 zemlje nalazi na 125. mjestu, dok je prema istom izvještaju iz 2010. naša zemlja bila 116. BiH se na neslavnoj poziciji dodatno učvrstila nakon što su međunarodne agencije prošle godine u dva navrata smanjile kreditni rejting postavljajući ga na najnižu stepenicu, samo korak do rejtinga koji se u prijevodu označava kao „smeće“.

Ovakvo tretiranje BiH na međunarodnoj finansijskoj sceni rastjeralo je i strane investitore, što je dovelo do drastičnog pada direktnih stranih ulaganja, tvrdi SDA te podsjeća da, s druge strane, ta stranka nije nikada samo pričala o investicijama, nego ih je i donosila.

Godine 2006. (1,1, milijarda eura) i 2007. (1,628 milijardi eura ) bile su rekordne po investicijama koje su ušle u BiH, dok su u protekle dvije godine zabilježene rekordno male investicije. S druge strane, u 2010.  priliv stranog kapitala iznosio je 358,7 miliona KM, a prošle godine oko 320 miliona eura. Da krupnim koracima idemo nazad, a ne naprijed, govori i podatak da u prvoj polovini ove godine priliv stranih investicija iznosi mizernih 51,5 miliona KM, stoji u saopćenju.

SDA poziva građane da još jednom pročitaju Platformu koju je SDPBiH ponudio biračima 2010.  da bi stekli uvid koliko su i kako neispunjena obećanja iz te platforme uticali na život građana, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

KOMENTARI