Lakše je raditi za čovjeka, nego za narod

HomeBiH

Lakše je raditi za čovjeka, nego za narod

Turisti već stižu u Neum, očekuju se novi rekordi

I dvije naredne godine proći će u kadrovskim križaljkama, a posljednja sjednica pokazala je svu demokratiju Sarajeva na autokratski način

Nakon što je održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su smijenjeni ministri iz SDA u Vladi KS-a, nekoliko zastupnika ovog tijela i pored insistiranja nije dobilo odgovor da li je sjednica sazvana mimo Poslovnika Skupštine i zašto se o njenom održavanju nije očitovao sam Kolegij. Kako zastupniku SBiH Mirsadu Pindži nije dozvoljena ni poslanička intervencija, četiri člana ove stranke napustila su sjednicu, a sa njima i Zaim Backović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka – Sefer Halilović).

Blokada medija

– Prozivali smo predsjedavajuću Malić (Mirjana Malić, SDP, op. a.) da nam kaže da li je sjednica zakazana na način da je prekršen Poslovnik, ali ona i sekretar Skupštine su šutjeli. Rekao sam da se djeluje protivustavno i zbog toga sam izašao zajedno sa članovima SBiH. Ovo je zamlaćivanje javnosti, još dvije godine će proći u kadrovskim rješenjima, a posla nigdje nema. Radi se o realnom životu, u minusu su nam zaposlenost, prihodi, GDP, uz opštu blokadu medija… Tako su na mišiće dobili ono što žele, ali ne može mi biti svejedno što će se i naredne dvije godine baviti sami sobom. Apsolutno sam bio za to da glasamo i o prijedlogu Nermina Pećanca o prijevremenim izborima za Sarajevo, ali to nije dozvoljeno i mogu reći da je na sceni stravično ponašanje čelnika Skupštine, kazao je jučer za Oslobođenje zastupnik Backović.

Prema Backovićevim riječima, nedavno je Skupština KS-a usvojila izmjene Zakona o prostornom uređenju (ministar Abid Jusić, SDA, op. a.), premijer je hvalio rad ministara iz SDA, a na posljednjoj sjednici je izjavio kako su kočili reformske procese. Backović je napomenuo kako neće podržati nova imena u Vladi, o kome god da se bude radilo.

– Ova koalicija je zaista napravljena na osnovu prešutnog dogovora u kojem su društveni interesi podvedeni pod stranačke. Nismo htjeli nikoga da branimo, ali sjednica nije zakazana po osnovu onoga što kaže Poslovnik Skupštine. Građani trebaju znati da mi nismo raspravljali zbog Poslovnika, već činjenice da im sutra neko može doći i naplatiti nešto što je mimo zakona. Suština je da smo izašli jer nismo željeli učestvovati u nečemu što nije ustavno, istakao je šef Kluba Stranke za BiH u Skupštini KS-a Besim Mehmedić.

Mehmedić je napomenuo kako je smjena ministara Stranke demokratske akcije bitka za fotelje i da se svako može zapitati šta sada slijedi.

– Rekao sam jednom premijeru, a nije Fikret Musić, da je sve ovo “Sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Reagovali smo u ponedjeljak i zbog toga što se na sjednici nije glasalo o prijedlogu Pećanca za raspuštanjem Skupštine i raspisivanjem izbora. Nije riječ o razrješenju ministara, već načinu na koji je to urađeno. Tako kasno sam dobio poziv za Kolegij prošle sedmice da se nisam uspio vratiti u grad. Predsjedavajuća Skupštine je pokazala demokratiju na autokratski način, ali ovo pokazuje da niko nije vječan. Malić ima pravo sazvati sjednicu Skupštine, ali nema pravo da osporava to da dobijem odgovor od sekretara Skupštine na postavljeno pitanje. Prema Poslovniku, konačnu odluku o hitnosti karaktera sjednice donosi Kolegij Skupštine, a na njemu glasanja nije bilo. No, puno je lakše raditi za jednog čovjeka, nego za narod. Ne mora se razmišljati, poručio je Mehmedić.

Šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković jučer je podsjetio na izjavu predsjedavajuće Mirjane Malić koja je na sjednici kazala kako na donošenje odluka u Kolegiju odlučuje većina prisutnih, a ne većina od broja izabranih, kako je zakonski propisano.

(Oslobođenje.ba)