Leon Džananović – Mladić koji je prvak u poznavanju stranih jezika u svijetu

HomeVijestiGlobus

Leon Džananović – Mladić koji je prvak u poznavanju stranih jezika u svijetu

Ovo je heroj dana: Našao krvavu kesu i kontejneru i začuo bebin plač…

Sedamnaestogodišnji Leon Džananović po drugi put je prvak u poznavanju stranih jezika.

Pobjedio je na takmičenju “Language Perfect World Championships” koje se održava svake godine u isto vrijeme na globalnom nivou, pod pokroviteljstvom australske organizacije “Education Perfect”.

Sve škole, na bilo kojem dijelu planete, odaberu učenike koji su u određenim oblastima naročito dobri i ako su učenici saglasni, škola ih prijavi za takmičenje.

Leon, rođen u Austriji ali nosi bh. korijene, je zaista veliki talent za strane jezike, ponovo se takmičio i ove godine, nakon titule prošle godine.

“U takmičenju učestvuje preko 200.000 učenika iz cijelog svijeta, učenici moraju online u određenom roku odgovoriti na hiljade i hiljade pitanja, na svako pitanje se mora odgovoriti u roku od max. 10-15sec, sve je u audio datotekama, znači mora se imati sposobnost koncentracije, brzine i slušanja.

Kad se ta prepreka savlada uspješno, onda ide još teži dio, naime simultano prevođenje sa jednog stranog jezika na drugi i onda obnuto, pa onda spelovanje. Leon se takmičio u njemačkom i engleskom jeziku i za to vrijeme odgovorio na 6500 pitanja, onda se može otprilike zamisliti kakva je brzina potrebna da se tolika količina pitanja tačno i na vrijeme odgovori. Ko uspije u tome, osvaja zlatnu medalju” priča za Radiosarajevo.ba Leonva majka,Sandra Bakaj, rođena Prijedorčanka. 

Mladi Leon je tako već drugu godinu zaredom bio u tih 0,2% svih takmičara u svim oblastima koji je uspio doći do zlatne medalje.

“Inače, on se oduvijek, od malih nogu interesovao za jezike, čitati i pisati je naučio sa četiri godine, a u vrijeme dok smo još živjeli u Austriji i redovno odlazili u Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, sa velikom je lakoćom učio i pamtio nove riječi našeg jezikai nekada je zaista impresivno doživjeti ga kako se s lakoćom prebacuje s jednog jezika na drugi” priča majka Sandra.

Leonova životna priča je prilično zanimljiva.

“Rekla bih da je on rođen pod sretnom zvijezdom, jer je rođen 01.01.1999. godine, tačno u ponoć, u Innsbrucku, u Austriji i odmah “u startu” mu je bila osigurana pažnja austrijske i evropske javnosti, jer je zvanično bio prva novogodišnja beba u Austriji i prva “Euro-beba” (te godine je EU zvanično uveden euro kao monetarna jedinica EU). Tom prilikom, Leon je od Nacionalne banke Austrije dobio na poklon 5000€. Njegov otac je Austrijanac, ja sam rođena i odrasla u Prijedoru, ali već odavno imam austrijsko državljanstvo, jer sam od 1992.-2013. godine živjela i radila u Austriji” prisjeća se sretna majka.

Trenutno Leon sa porodicom živi u Australiji, u Brisbane-u.

“Leon trenutno pohađa 11.razred MacGregor High School, sa fokusom na društvene nauke (naročito ga zanimaju istorija, humanitarni rad i strani jezici, naravno.) Sljedeća školska godina mu je završna i nakon mature, Leonova želja je studirati germanistiku u kombinaciji sa socijalnim radom, jer mašta o tome da radi za UNICEF ili UN u nekom od programa za pomoć djeci izbjeglicama sa ratnih područja, što je vjerovatno uslovilo “istorijom” njegovog porijekla s moje strane, jer svi znamo da je moj rodni grad sinonim za zlo i masovna protjerivanja.

Leon se vrlo interesuje za događanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije i pokazuje veliku moć empatije kad su u pitanju stradanja svih naroda” govori Sandra, majka mladog Leona.

U današnje vrijeme globalizacije i komunikacijske tehnologije, gdje je poznavanje bar jednog stranog jezika esencijalno za napredovanje u svim sferama života, Sandra Bakaj, majka mladog Leona Džananovića, na koncu razgovora za Radiosarajevo.ba ističe:

“Nadam da će Leonova životna staza zaista biti onakva kakvom ju je on sebi zamislio: da svoje sposobnosti usmjeri za doprinos nekom boljem svijetu od onoga u kojem sad živimo.”

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    rocky 7 godina ago

    Zalosno sto majka ovog uspjesnog mladica i na ovaj nacicin i ovom prilikom promovise nerazumijevanje za ono sto se desava u BiH,i govorom mrznje kvari ovako lijep trenutak u zivotu svoga sina,,,

DISQUS: 0