instant fap

“Lets do it” i u Sanskom Mostu

“Lets do it” i u Sanskom Mostu

Općina Sanski Most će treću godinu zaredom podržati veliku ekološku akciju čišćenja „Lets do it – očistimo zemlju za jedan dan“, koja će se i ove godine sihronizirano u jednom danu održati na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

Ove godine akcija će se provesti u nedjelju 27. aprila sa početkom u 9 sati, u kojoj će na području sanske općine učešće uzeti volonteri iz niza javnih ustanova i preduzeća, učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, nevladine organizacije, udruženja građana i mjesne zajednice općine Sanski Most. Za koordinatora akcije u općini Sanski Most imenovan je Fadil Rekanović. Pored namjere da se okupi i volonterskom čišćenju odazove što veći broj građana Sanskog Mosta, koji pripadaju različitim starosnim i drugim kategorijama, glavni ciljevi akcije su napraviti registar svih ilegalnih deponija na području općine. Isto tako, ovom akcijom nastoji se podići svijest i edukovati javnost o potrebi zaštiti životne sredine i okoliša, istakao je Rekanović.

“Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” je najveća volonterska akcija u historiji Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Podsjetimo da su u prethodne dvije godine Let's Do It timovi organizovali dvije akcije “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” koje su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku njihovih vjernih volontera.

Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, medija , te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

U prethodne dvije godine uspješno su organizovane dvije volonterske akcije čišćenja “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” i jedna akcija sadnje drveća “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”. Na svim dosadašnjim „Let's Do It“ volonterskim akcijama učestvovalo je oko 90 000 volontera u 107 općina širom Bosne i Hercegovine, očišćeno je više od 10.500 tona otpada i zasađeno je 230.000 sadnica raznih vrsta drveća.

Glavni ciljevi ovogodišnje akcije su: uključiti 100.000 volontera u akciju, napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća, ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 10.000 tona smeća, te podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine, stoji u saopćenju tima “Let’s do it”.autor:radiosana

KOMENTARI