instant fap

“Let’s Do It” u Sanskom Mostu

 U zgradi općine Sanski Most danas je održan radni sastanak općinskog tima koji će koordinirati ekološkom akcijom „Lets do it – Očistimo zemlju za jedan dan“ u našem gradu, koja će se sprovestu u nedjelju 9. septembra sa početkom u 11 sati.

Članovima ovog tima predočen je plan aktivnosti u navedenoj akciji, koja ima za cilj da se odazove što veći broj volontera, i skupi što više smeća iz gradskih i prigradskih sredina. Pored namjere da se okupi i volonterskom čišćenju odazove što veći broj građana Sanskog Mosta, koji pripadaju različitim starosnim i drugim kategorijama, glavni ciljevi akcije su napraviti registar svih ilegalnih deponija na području općine, kojih je na području sanske općine, kako je rečeno na današnjem sastanku oko stotinu trideset.

Isto tako, ovom akcijom nastoji se  podići svijest i edukovati javnost o potrebi zaštiti životne sredine i okoliša. Današnjem sasatnku prisustvovali su predstavnici mjesnih zajednica, pedagozi osnovnih i srednjih škola, policijski službenici, predstavnici Javnog komunalnog preduzeća, članovi nevladine organizacije „Sana u srcu“, kao i predstavnici Lovačkog društva. Ispred općine Sanski Most, za koordinatora akcije imenovan je Amer Mezetović, savjetnik načelnika općine Sanski Most, koji je upoznao prisutne o detaljima akcije. Globalnoj akciji čišćenja pod nazivom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”, naša država se pridružila ove godine, i to je najveća akcija u historiji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Akcija „Let s do it Estonija 2008“ prvi put je realizirana u Estoniji u kojoj je učestvovalo 50 000 volontera, dok je 2010. godine u Sloveniji u istoj akciji bilo 270 000 volontera. Na osnovu iskustva iz Estonije i Slovenije, ovu akciju je prošle godine uspješno provelo još 17 zemalja u svijetu. Ove godine se provodi akcija čišćenje cijele planete pod nazivom „Let s do it World Cleanup 2012“ u kojoj će učestvovati Bosna i Hercegovina zajedno sa još 93 zemlje svijeta. Akcija se planira sprovesti sinhronizovano u jednom danu 9. septembra ove godine sa početkom u 11 sati  na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI