Liberalizacija viznog režima kao poticaj bh. turizmu: Turisti iz Saudijske Arabije uskoro će u BiH bez viza?

HomeVijestiBiH

Liberalizacija viznog režima kao poticaj bh. turizmu: Turisti iz Saudijske Arabije uskoro će u BiH bez viza?

Samo tri destinacije u svijetu otvorene za sve turiste

BiH iz godine u godinu bilježi rast broja turista iz Zaljevskih zemalja, među kojima prednjače oni iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Rame uz rame sa njima po brojnosti idu i turisti iz Saudijske Arabije, iako oni, za razliku od turista iz Kuvajta i UAE-a, za ulazak u BiH trebaju posjedovati vize.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, u decembru 2014. godine donijelo odluku kojom su državljani deset zemalja, među kojima je i UAE, oslobođeni obaveze dobijanja vize za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH.

Potrebna dokumentacija

To je direktno utjecalo na broj turista iz te zemlje u BiH, pa je njih 7.265 tokom 2015. godine boravilo u našoj zemlji. Slična praksa je zabilježena i kada je liberaliziran vizni režim za građane Kuvajta, dok njihove komšije iz Saudijske Arabije i dan danas prolaze kroz komplikovanu proceduru dobijanja vize za ulazak u BiH.

– Dokumentacija potrebna za dobijanje vize je propisana Pravilnikom o izdavanju vize za kratkoročni boravak i Pravilnikom o izdavanju vize za dugoročni boravak. Potrebno je da imaju pozivno pismo pravne ili fizičke osobe u BiH ili da imaju turistički vaučer, odnosno neki drugi oblik osnove za boravak u BiH. Pored toga, potreban im je važeći pasoš, jedna fotografija u boji, uplata konzularne takse i određeni drugi dokumenti koje naša Ambasada može tražiti prilikom podnošenja zahtjeva za vizu – pojašnjeno je za Faktor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naizgled jednostavna procedura se u praksi pokazuje kao poprilična prepreka za turiste iz Saudijske Arabije, iako zvaničnih podataka o broju „odbijenica“ iz Ambasade BiH u toj zemlji nema. Uprkos tome, njihov broj iz godine u godinu raste, pa ih je 2010. godine registrirano 220, a 2015. je, prema podacima Granične policije BiH, 5.439 državljana Saudijske Arabije ušlo na teritoriju naše zemlje. Taj trend rasta se nastavlja.

– U prvih sedam mjeseci 2016. godine evidentiran je ulazak 5.833 državljana Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, dok ih je 3.872 zabilježeno prilikom izlaska iz BiH – stoji u odgovoru Granične policije BiH na upit Faktora.

Najduži boravak

Iako turisti iz Zaljevskih zemalja nemaju tako značajan udio u ukupnom broju stranih turista u BiH, statistički podaci govore da se upravo oni najduže zadržavaju u našoj zemlji. Zvanični podaci ne postoje, ali procjene govore da su turisti iz tih zemalja i najveći potrošači, pa samim tim sa sobom nose i veću ekonomsku korist za BiH. Taj interes je, uprkos prisustvu bojazni od terorizma, prepoznala i Evropska unija, koja je na prijedlog Evropske komisije pojednostavila proces izdavanja viza za građane Saudijske Arabije. N. Pobrić

Za promjenu viznog režima za državljane Saudijske Arabije su, pored Ministarstva vanjskih poslova BiH kao eventualnog pokretača tog procesa, zaduženi i Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima BiH te Granična policija BiH. U prilog tim težnjama ide i u maju potpisani sporazum o policijskoj saradnji u oblasti sigurnosnog sektora između BiH i Saudijske Arabije, što je, prema ocjenama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, preduvjet za liberalizaciju viznog režima. Faktor saznaje da bi građani te zemlje konačno kao turisti u budućnosti mogli u BiH dolaziti bez obaveznog posjedovanja viza.

(Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0