instant fap

Lični karton izdavača knjige o Aliji Izetbegoviću

Lični karton izdavača knjige o Aliji Izetbegoviću

Knjigu Mustafe Čengića Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira objavio je Mustafa Kapidžić, visokopozicionirani obavještajac jugoslavenske Službe državne bezbjednosti – UDBE – o kojem donosimo osnovne podatke

Kao iskusan obavještajac sa 29 godina upućen je na zadatke u Njemačku, gdje je bio rukovodilac pod čijom se komandom nalazio određeni broj saradnika. Noseći kodno ime Lovac, Kapidžić za UDBU obavlja složene i delikatne poslove, među kojima su praćenja rada emigracije kao i stranih obavještajnih službi. U jednom trenutku svoga službovanja biva kompromitiran zbog sumnjičenja da je organizator ali i neposredni izvršilac naručenih likvidacija osoba koje su smatrane neprijateljima Jugoslavije.

Iz izvora bliskih Kapidžiću saznajemo da je tokom službovanja u UDBI stekao povjerenje Josipa Broza Tita, s kojim se više puta susretao. Bavio se, a i danas ga tako predstavljaju, trgovinom umjetninama. Nakon aktivnog službovanja u Državnoj bezbjednosti, kao vlasnik firme Simtra Offshore, pred rat i tokom rata stječe u inostranstvu zavidno bogatstvo.

Ova će Kapidžićeva firma pod sumnjivim okolnostima stupiti u poslovne veze s Energoinvestom, što će nakon gotovo deceniju duge sudske parnice završiti presudom po kojoj je Energoinvest Kapidžićevoj firmi 2005. godine isplatio 3,5 miliona KM. Kapidžić je koncem devedesetih godina prošlog stoljeća bez uspjeha pokušao ostvariti većinsko vlasništvo nad Bosna filmom, u kojeg je prije rata uložio zastarjelu i polovnu snimateljsku opremu, stekavši time pravo na 45,61% ove firme.

Prema vjerodostojnim izvorima, od ljudi koji su bili angažirani u pripremama igranog filma radnog naslova Sarajevo, režisera Veljka Bulajića, koji je pripreman u periodu 1997–2000, upravo je Mustafa Kapidžić, kao suvlasnik Bosna filma, bio jedna od ključnih osoba zadužena za miniranje ovog projekta o srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Bio je uključen i u utrku za kupovinu vile “Aurora” u Trstenom. A 2006. godine postaje većinski vlasnik firme OZEBiH u Sarajevu.

Firmu Kult-B osnovao je 2002. godine kao društvo za izdavaštvo, distribuciju i filmsku proizvodnju. Kult-B objavila je više od pedeset naslova iz umjetnosti, filozofije i politike, a i koproducent je filma Nafaka, režisera Jasmina Durakovića. Veza Mustafe Kapidžića sa Službom državne bezbjednosti potvrđena je u knjigama Djelovodnik šefova bosanskohercegovačke Udbe – 1970–1992. (2013) i Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u BiH (2003).

(Magazin STAV)

KOMENTARI