instant fap

Lijek za djecu oboljelu od epilepsije skinut s esencijalne liste, nadležni obećali rješenje

Lijek za djecu oboljelu od epilepsije skinut s esencijalne liste, nadležni obećali rješenje

Lijek Keppra koji koriste djeca oboljela od epilepsije skinut je s esencijalne liste lijekova u Kantonu Sarajevo. Prema informacijama roditelja oboljele djece, lijek se proizvodi u tabletama i sirupu, a cijena sirupa je blizu 90 KM.
Prema informacijama koje su nam roditelji dali, lijek nije na listi više od dvije sedmice.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je kako je za taj lijek jedino registrovana kompanija za prometovanje lijekovima na području BiH Medis koja nije dostavila zahtjev i dokumentaciju za listu lijekova, te zbog toga lijek nema na novoj listi.

“Mi ne možemo uvrstiti nijedan lijek za koji se ne prijavi prometnik lijeka i ne dostavi potpunu dokumentaciju. Bili smo svjesni, s obzirom da je to jednini prometnik na području BiH, činjenice da će nastati problem i zato smo kod objavljivanja liste stavili napomenu da će Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansirati trošak tog lijeka kao programski lijek”, kazala je Ademaj za Klix.ba.

U međuvremenu je lista objavljena i roditelji su se počeli javljati. Tada je Ministarstvo zdravstva produžilo rok prometnicima lijekova za dostavljanje potpune dokumentacije. Jučer je zasjedala Komisija za lijekove i prihvatili su dokumentaciju prometnika, te donijeli odluku da se lijek “Keppra” uvrsti na listu.

“Mi pripremamo dopunu liste za Vladu i mislim da će to biti u četvrtak na dnevnom redu. U međuvremenu smo poslali obavijest ZZO KS da refundiraju trošak osobama koje su ga kupile”, istakla je Ademaj.

Lista lijekova objavljena je 15. oktobra, a proširena je za 27 novih lijekova.

KOMENTARI