instant fap

Lijepa Sanica FOTO

Lijepa Sanica FOTO

Živjeti u gradu na devet rijeka a slobodan dan ne iskoristiti u šetnji pored bilo koje veće ili manje od tih rijeka bio bi pravi grijeh. Tako, nakon Zdene, Dabra i Blihe dođe na red rijeka Sanica.

Ona je najveća, odnosno vodom najbogatija pritoka Sane, a izvire iz dva, ili bolje reći tri vrela smještena nedaleko od istoimenog naselja Sanica i zaseoka Budelj na području ključke općine. Duga je nešto manje od 22 km, a cijelom njenom kotlinom je prati makadamska cesta, nekadašnja uskotračna pruga.

Nešto manje od pola dužine rijeke je na području sanske općine, a ušće Sanice u Sanu je između sela Vrhpolja i Begića, jednog od zaseoka sela Hrustovo, na nekih 12 km od S. Mosta. 

S obzirom na udaljenost rijeke Sanice od centra našeg grada šetnju sam zamijenio vožnjom bickla pa sam prvo od ušća do izvora, a onda od izvora do ušća u dva različita godišnja doba prosto uživao u ljepoti ove rijeke. 

Vrijedilo je vidjeti izvore Sanice, njen gornji ubrzani tok, zatim manji u gornjem i mnogo veći kanjon u donjem toku, povremeno mirne, gotovo nepomične dionice rijeke, Sanički buk i druga prelijepa mjesta. Tu su i tuneli kao dokaz o popularnom „ćiri“ koji je godinama prolazio ovom relacijom. 

Koliko je i da li je uopće moguće sve te ljepote prenijeti slikom? Uvjerite se i sami!

foto Begović D.

KOMENTARI