Lijepom našom BiH u potrazi za čudnim nazivima toponima: Jeste li čuli za Obzir, Kraj, Dobro…

HomeVijestiBiH

Lijepom našom BiH u potrazi za čudnim nazivima toponima: Jeste li čuli za Obzir, Kraj, Dobro…

U toku akcija BiH i Švedske: Pretresi i hapšenja na više lokacija

 

Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična država. Pri tome ne mislimo o toj nesretnoj politici. O njoj ćemo neki drugi put.

Sada ćemo govoriti o zemlji poštenih i vrijednih ljudi, prelijepe prirode i živopisnih predjela sa pomalo, čudnim nazivima.

Tako je širom naše zemlje, od Velike Kladuše do Trebinja, od Une do Save pa do mora moguće pronaći neobične nazive sela, zaseoka i naselja.

Krenemo li od sjevera prema istoku naše domovine nalazimo toponime naziva Ćele, Dobro, Trn, Bjeline, Greda, Inađol i drugi.

Kablovi su kraj Čelinca, a Debeljaci odmah do Banja Luke.

Pored Viteza u srednjoj Bosni postoje Gaćice, a u blizini Zenice je naselje specifičnog nazivaTišina. Jabuka je malo i prelijepo selo u blizini Foče, a Mokro na Romaniji.

Na putu od Ljubinja ka Trebinju nailazimo na Obzir, Raste, Ivice, Mesare, Sedlare, Strujiće, Putipuse, Prhinje i mnoge druge.

Kraj se s razlogom zove Kraj, budući da se nalazi na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine i jedno je od posljednjih mjesta u zemlji, prije tromeđe granica sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

Na engleskom jeziku “Here” označava riječ “ovdje”. U BiH to je malo selo kod gradića čiji naziv svi imamo u svojim domovima – Prozora.

Ukoliko niste znali Bugari se ne nalaze u Bugarskoj, već u u blizini Bihaća. Ostali čudni nazivi nose imena: Blizanaca, Gačica, Lukomira, Ljute i Donje Ljuta, Klupe, Uloga, Glavice, Barake, Izgora, Igre, Tihobića i drugih.

I za kraj smo ostavili vjerovatno “pobjednika” ove kategorije, ako se on tako može nazvati. Pomalo je bezobraznog naziva, ali vjerovali ili ne, postoji i Pizdenjak.

Ime je to jednog vrela nedaleko od puta Ključ – Sanski Most, između sela Egrlići i Šehići. Ko ne vjeruje neka provjeri.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0