instant fap

Lipovača slavio godišnjicu RS sa poglavarima pravoslavne crkve u Martinbrodu

Lipovača slavio godišnjicu RS sa poglavarima pravoslavne crkve u Martinbrodu

Na jučerašnjoj press konferenciji kantonalnog odbora SDA USK na kojem su bile pozvane sve medijske kuće i portali USK na kojem su govorili prije svega poslanici skupštine USK.

Press konferenciju je otvorio Asim Kamber kao predsjednik kluba SDA u skupštini USK ističući da SDA izražava doboku zabrinutost i ovim načinom želimo da prenesemo naš protest zbog direktnog mješanja premijera Hamdije Lipovače u uređivačku politiku Kantonalnih medija a istovremeno i njegovog vršenja pritiska  na medijske portale širom USK.

Primjer navodi Asim Kamber na jučerašnjoj reemitaciji sjednice skupštine USK na Kantonalnoj televiziji. Direktno je naložio ističe Kamber da se izreže kompletnna rasprava oko tačke dnevnog reda – Izvještaj o radu doma zdravlja Bihać.

U svom govoru Sead Kadić je istakao da nema niko pravo prisilom ili zloupotrebom položaja da utječe na programske sadržaje medija, niti na bilo kakav način onemogućavati građanima da imaju pravovremenu i istinitu informaciju kaže Kadić i dodaje, ovo nije prvi put da se od strane premijera Lipovače vrši pritisak i haranga na TV USK kao i na sve medije javnih emitera do portala koji nažalost u većini slučajeva nepravedno uskraćuju medijski prostor za SDA.

Sead Kadić između ostalog spomenuo je da je više i pticama na grani jasno i poznato da ovaj čovjek zvani Lipovača  pored toga što je općinu Bihać doveo pred egzodus, ovaj Kanton takođe gura u sve veću dubiozu. Svojim privatnim poslom nema radnog vremena za posao za koji je zadužen kao Premijer jer se bavi hoteljerstvom u privatnoj režiji, nabavkama, prodajama nekretnina, nabavkama lijekova, otvaranjem apoteke u dogovoru sa Miloradom Dodikom a sve za račun firme ”INPORTANE” iz RS kao i za ”Oktal-grupa” iz Zagreba. Ovo je sve sa namjerom ističe Kadić da ova veledrogerija ostvari monopol na distribuciju lijekova i medicinske opreme na našem Kantonu.

Husein Rošić u svom izlaganju na današnjoj press konferenciji rekao je da otvoreno i javno poziva Lipovaču da prestane režirati informativni program RTV USK-a čime u zadnje vrijeme sve češće najdirektnije krši odredbe Zakona o slobodi medija ali i Odluke Skupštine o prenosu sjednica gdje po svaku cjenu želi od javnosti prikriti argumentirane činjenice  zastupnika i političkih subjekata koje žele predočiti javnosti i građanima o svim nezakonitostima i zloupotrebama Lipovače i njegovih sljedbenika.

Na upit portala ljutakrajina.net ; Zašto se za takve optužbe ne upute na adresu tužilaštva, Rošić odgovara da koriste ove javne iznesene riječi i pozivamo kao poslanici USK da pravosudni organi  FBiH i USK konačno počnu raditi svoj posao i spriječe sve nezakonitosti premijera i konačno zaštite budžetska sredstva građana USK.

Kasim Mulalić takođe poslanik USK je rekao da će u skladu sa postojećom legaslativom kluba poslanika podnijeti prijavu RAK-u i Tužilaštvu USK-a protiv Lipovače i gospođe Nermine Zulić direktorice RTV USK-a zbog zloupotrebe položaja i privatiziranja medijske kuće čiji je osnivač Skupština USK.

Licimjerno je ističe Mulalić  Premijerovo izražavanje protesta zbog načina izvođenja akcije Federalnog i Kantonalnog MUP-a i solidarisanje samo sa jednim od uhapšenih, i to na dan kada je Lipovača sa poglavarima pravoslavne crkve slavio dan Republike Srpske u Martinbrodu.

Bilo bi dobro kaže Mulalić da je takav ili sličan protest učinio i za akciju ”KASTEL” kad  je uhapšeno 40 naših sugrađana a samo se jednom sudi, što izražavamo i osnovanu sumnju da je Lipovača dobrim dijelom bio i režiser ovih događanja ističe Mulalić.

KO SDA USK: Prijave protiv premijera i direktorice RTV USK

Kako bi izrazili svoj protest zbog navodnog miješanja premijera Hamdije Lipovače u uređivačku politiku Kantonalne televizije, Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije organizirao je danas u Bihaću konferenciju za novinare.

Posebna primjedba  iznesena je na emitiranje snimka skupštinskog zasjedanja, koje je održano u utorak, 8.januara. Iako je prihvaćen sa 28 glasova, najveća polemika vodila se oko izvještaja Doma zdravlja u Bihaću. Upravo  je ovaj dio skupštinskog zasjedanja, kako navode u KO SDA, izrezan te nije emitiran u srijedu 9.januara u programu TV USK.

Uskladu sa postojećom legislativom, Klub poslanika SDA zbog ovog slučaja podnijeće prijavu protiv premijera Hamdije Lipovače i direktorice  Kantonalne TV Nermine Zulić Regionalnoj agenciji za komunikacije i Kantonalnom tužilaštvu.

KOMENTARI