instant fap

Lisice u naseljenim mjestima

Lisice sve češće prilaze naseljenim mjestima na području općine Sanski Most, što je poslijednjih godina postala sve prisutnija pojava, a već je zabilježeno i nekoliko slučajeva u kojima lisice zasnivaju legla u neposrednoj blizini kuća, odnosno u samom dvorištu, potvrdili su nam nadležni iz Veterinarske stanice Sanski Most.

 

Poslijednji ovakav slučaj zabilježen je na jednom imanju u selu Čaplje, gdje je lisica okotila petoro mladunčadi. Istovremeno, u dvorištu ovog imanja dogodio se napad i ugriz lisice na jednu osobu, saopštili su nadležni iz Veterinarske stanice. Trenutno u okolnim šumama na području općine Sanski Most obitava veliki broj lisica, pa je njihovo prisustvo i boravak u neposrednoj blizini kuća poslijednjih godina postala uobičajena pojava, navode nadležni iz Veterinarske stanice.

Prema njihovim riječima, osnovni razlog njihove masovne pojave je u tome što ne postoji interes od strane lovaca za njihovim lovom, kako bi se brojnost lisica svela na razumnu mjeru. Zbog toga veterinari upozoravaju građane i daju upute kako postupiti u slučaju neposrednog susreta sa ovom životinjom, ili njihovog eventualnog napada. Oni naglašavaju da treba biti veoma oprezan, te izbjegavati svaki mogući kontakt sa lisicama, jer su one najveći prenosioci bjesnila koje je u kontinuitetu prisutno u šumama. Pored toga, lisice prenose bjesnoću  i na ostale životinje, te se stoga savjetuje oprez i prilikom igre sa psima i mačkama na ulici.

U Veterinarskoj stanici Sanski Most upozoravaju građane da, zapaze li sumnjivo ponašanje životinja, odmah pozovu veterinare, te da ne diraju strvine. Ugrize li ih životinja, ranu treba oprati sapunom i tekućom vodom i obavezno otići liječniku. U slučaju ugriza bijesne lisice, simptomi su povišena temperatura, gubitak apetita, razdražljivost, rasijanost, preosetljivost kože, proširene zjenice i strah od vode. Nakon ujeda bjesne životinje, virus se vezuje za nervna vlakna i prenosi se do centralnog nervnog sistema, gdje dolazi do njegovog umnožavanja. Lisica najčešće grize za ruke i noge, ali i za vrat i glavu, što je najopasnije.

U nekim slučajevim ugriz može imati i smrtan ishod. Prema informacijama iz Doma zdravlja Sanski Most, vakcina i seruma protiv bjesnila ima u dovoljnim količinama. Vakcine se pacijentima daju na osnovu epidemioloških i kliničkih indikacija, te da u svakom trenutku stanovništvu mogu pružiti adekvatnu zaštitu.a

KOMENTARI