instant fap

Lista proizvoda na tržištu BiH koji su opasni po život potrošača!

Lista proizvoda na tržištu BiH koji su opasni po život potrošača!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je najnoviju listu nesigurnih proizvoda na domaćem tržištu, koju čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta Šukrija Dupčanin naveo je da se na listi nesigurnih proizvoda nalaze kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveci i hodalice, porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

“Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH”, rekao je Dupčanin.

On je pozvao potrošače u Brčko distriktu da uz kupovinu bilo kojeg proizvoda obavezno uzimaju račun i da se, u slučaju nezadovoljstva kupljenim artiklom ili kvara, jave trgovcu i zatraže zamjenu robe ili vraćanje novca. Dupčanin je poručio potrošačima da, ukoliko u tome ne uspiju, zaštitu potraže u Udruženju, koje će ovih dana po svim mjesnim zajednicama podijeliti letke sa spiskom nesigurnih proizvoda.

– U cilju postizanja veće razine zaštite i sigurnosti potrošača u BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH, u suradnji sa inspekcijskim organima RS, FBiH i BD BiH, već četvrtu godinu uzastopno, provodi akcije pojačanog nadzora određenih neprehrambenih potrošačkih proizvoda i informiranja javnosti u BiH o najčešćim rizicima vezanim za te proizvode. U procesu podizanja razine zaštite i sigurnosti potrošača, pored aktivnosti koje organi iz sustava za nadzor nad tržištem BiH obavljaju, neophodno je i vaše aktivno učešće – navode iz Agencije.

– Stoga, svjesni činjenice da je tržište u BiH, i pored napora koje državne i lokalne strukture vlasti čine, još uvijek nedovoljno uređeno i da građani u BiH imaju nisku platežnu moć, ukazujemo vam na neophodan oprez pri kupovini neprehrambenih potrošačkih proizvoda. Napominjemo da riskantne kupovine jeftinih proizvoda, sumnjivog podrijetla mogu dovesti do štetnih, nerijetko kobnih posljedica po zdravlje i sigurnost vas i ljudi u vašem okruženju.

Na tržištu BiH se nudi veliki broj jeftinih proizvoda, koji vrlo vjerojatno predstavljaju određene rizike. Iskustva ukazuju na to da se prilikom izrade i proizvodnje ovakvih proizvoda, prave uštede na materijalima, koje se u konačnici odražavaju na sigurnost proizvoda: koriste se nedovoljno čvrsti, neodgovarajuće kakvoće, loše obrađeni materijali, nefleksibilni kablovi, lako porozne izolacije, i slično. Savjetujemo vam da ne kupujete proizvode sumnjivog podrijetla, vidno loše kvalitete, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku.

Uočili smo, takođe, da je nepravilna uporaba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i podcjenjuju opasnosti od nepravilne uporabe proizvoda. Stoga vam skrećemo pažnju da je neophodno pridržavati se uputa proizvođača za sigurnu upotrebu proizvoda. Na kraju vas podsjećamo da nas uvijek možete kontaktirati, ukoliko imate prigovor na sigurnosna svojstva određenog neprehrambenog proizvoda – zaključuju iz Agencije. PROIZVODI POD LUPOM 2013.

– Komode za presvlačenje

– Dječje ogradice za igru

– Dječje stolice za hranjenje

– Upaljači

– Igračke – migracija teških metala olova i kroma

– Ručne električne bušilice

– Motorne kose (trimeri) za travu

– Električne škare za živicu

– Ubodne električne pile

– Sušila za kosu

– Svjetiljke opće namjene

– Produžni kabeli

– DVD i Blue-ray player-i koji se povezuju na televizor

– Plutajuća pomagala za učenje plivanja

– Sunčane naočale i filtri za opću uporabu

– Kacige za bicikliste i za korisnike dasaka za rolanje i koturaljki

– Posuđe za kuhanje pod tlakom

KOMENTARI