Litar ulja od smilja u prodaji po cijeni i do 5.300 KM

HomeMagazin

Litar ulja od smilja u prodaji po cijeni i do 5.300 KM

I Hipokrat je govorio da zova može zamijeniti sve lijekove

Već neko vrijeme cjelokupna bh. javnost bruji o otkupnoj cijeni smilja od 3 KM, koje je postalo glavna poljodjelska djelatnost u posljednje vrijeme, što je snižavanje u odnosu na dosadašnju cijenu od 6 KM za čak 50%.

Iako su se domaći uzgajivači smilja bunili i još uvijek se bune zbog toga, ističući kako je riječ o “prljavoj igri” otkupljivača kako bi basnoslovno uvećali svoju dobit preko njihovih leđa, konkretno još ništa nije poduzeto u tom smislu, piše Večernji list BiH.

Iako su pojedini uzgajivači stidljivo “provlačili” priču o osnutku udruge u vidu zadruge preko koje će se otkup smilja vršiti po prihvatljivoj cijeni od 5 KM, konkretnog dogovora, a ni realizacije, u tom pogledu još uvijek nema. Sve je, dakle, još uvijek u formi “mrtvog slova na papiru”.

Međutim, da bi se uistinu stekao dojam o čemu se radi, potrebno je najprije vidjeti kako se trenutno kreću cijene jednog kilograma esencijalnog ulja od smilja na međunarodnom tržištu. Iako na najvećoj online trgovini eBay nema ni naših otkupljivača ni naših uzgajivača, stanje na Alibabi i Tradekeyu je posve drukčije.

Inače, napomenimo kako je Alibaba kineska online trgovina koja je u posljednje vrijeme po svom ostvarenom prometu i megapopularnosti zasjenila općeprihvaćeni eBay u svakom pogledu. Na Alibabi se lijepo može vidjeti kako bh. otkupljivači vrše prodaju esencijalnog ulja od smilja po cijeni od 1900 USD (3358,71 KM) po kilogramu.

Ako se uzme u obzir otkupna cijena od 3 KM, te kako je za dobivanje jednog litra ulja od smilja u destilerijama potrebno od 350 do 500 kg smilja, vidljivo je kako je riječ o više nego dobrom profitu od 2.308 KM po jednom litru ulja. Ogromna je to zarada koja se uvećava još više kad se uzmu u razmatranje i drugi otkupljivači koji svoje ulje nude na Tradekey online trgovini. Tamo bh. otkupljivači, njih nekolicina, nude esencijalno ulje smilja po cijeni od ni manje ni više nego 3.000 USD (5303,73 KM).

Uzme li se opet u obzir prethodno spomenuta otkupna cijena, u ovom slučaju dolazimo do čistog profita od 4.253 KM, što je basnoslovna zarada ako se odmjeri uloženo i dobiveno.

Uvrstimo sada u računicu dosadašnju cijenu od 6 KM i opet ćemo u oba slučaja dobiti zaradu koja je više nego zadovoljavajuća. U prvom slučaju sada je riječ je o zaradi od 1.258 KM, a u drugom čak 3.203 KM. Zbog čega je onda otkupna cijena prepolovljena kad i u dosadašnjem iznosu omogućava dobru zaradu? Tržišna pravila u cijelom svijetu kažu da ako opada potražnja, opada i cijena, ali potražnja za esencijalnim uljem smilja ne opada, dapače, raste na globalnoj razini. Jesmo li i ovaj put uspjeli nadvladati zakone tržišta i ekonomije?

Hoćemo li i ovaj put zbog želje za što većom zaradom dovesti u pitanje i ovaj biznis koji je u ovim teškim vremenima mnogima bio poput slamke spasa u nemirnom moru egzistencijalne nesigurnosti u koju svakim danom tonemo sve dublje?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0